keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Parhaat kaurasämpylät

Yhtenä iltana iski hirvittävä tarve päästä leipomaan leipää, joten väsäsin niistä lopulta myöhäisen iltapalan kaikille, joille vain suinkin maistui.Olen aika laiska leivän leipoja, joten kyseiset sämpylät ovat varmaankin kolmannet tai neljännet koskaan tekemäni leivät! Nämä olivat parhaimmin onnistuneita: kauniita ja kuohkeita. Sämpylöitä oli melkein kaksi pellillistä, mutta seuraavan vuorokauden aikana ne katosivat jo nälkäisten kesäsuomalaisten vatsoihin. Kannattaa ehdottomasti kokeilla näitä, sillä ohje on helppo ja vaivaton, mutta lopputulos on sitäkin palkitsevampi! Tuoreen leivän tuoksua ei voita sitten mikään..


Kaurasämpylät

½ l kasvimaitoa
1 ps kuivahiivaa
5 dl kaurahiutaleita
1/3 rkl suolaa
3 rkl tummaa siirappia
7 dl vehnäjauhoja
25-50 g voisulaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää joukkoon kaurahiutaleet. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä ja lisää loput aineet, kun taikina kuplii. Muotoile heti sämpylöiksi ja kohota vasta sitten. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia tai kunnes leipien pinta saa kauniin värin. Leivät ovat parhaimmillaan uunituoreina.


Alkuperäinen ohje löytyy täältä, mutta pienillä oikaisuillakin leivät onnistuvat mainiosti! :-)