sunnuntai 31. elokuuta 2014

Marjainen cashew-raakakakku

Raakaruoka leivonta taisi olla hitti jo pitkän aikaa sitten, mutta pitää pintansa edelleen. Lehdissä ja blogeissa vilisee erilaisia, toisiaan erikoisempia raakaleivonnaisia ja- ruokia, joita on jo pitkään tehnyt mieli kokeilla. Vasta nyt päädyin leipomaan tätä kakkua, sillä meidän tehosekoitin on enemmänkin vahvuutta smoothie-onnistuu-mutta-siihen-se-jääkin. :-D Kokeilin tehdä pohjan ihan perinteisesti tehosekoittimella, mutta luovutin täytteen kohdalla ja siirryin suosiolla sauvasekoittimeen.. Onneksi sauvasekoitin osoittautuikin oikein käteväksi ja tehokkaaksi - joten leivon varmasti muita raakaleivonnaisia jatkossa sillä. Jos et siis omista tarpeeksi tehokasta tehosekoitinta, onnistuu raakaleivonnaisten pähkinöiden ja muiden aineiden ''soseuttaminen'' helposti sauvasekoittimella. :-)
Kakun alkuperäinen ohje on Kinuskikissalta, mutta tein siihen taas tuttuun tapaan aika paljon sovelluksia. Ihan kaikkia aineita ei löytynyt kaapista, joten käytin niitä, joita oli. Sen lisäksi tein muutoksia sen perusteella, mikä tuntui kokeilemisen arvoiselta - ja lopputuloksesta tulikin ehdottomasti postaamisen arvoinen! :-D
Raakaruoasta sen verran, että kyseessä on ruoanvalmistusta ilman ruoka-aineiden kuumentamista yli 45 asteen. Tällöin ruoasta/leivonnaisesta tulee mahdollisimman ravintorikasta, eivätkä antioksidantit ja muut ravintoaineet tuhoudu korkeissa lämpötiloissa. Raakaleivonnaiset ovat laktoosittomia, vegaanisia ja gluteenittomia.
Marjainen cashew-raakakakku
(noin 10-12 palaa)

Pohja
2 dl cashewpähkinöitä
10 taatelia
½ dl raakakaakaojauhetta
½ dl neitsytkookosöljyä
Täyte
3 dl cashewpähkinöitä
1 dl agavesiirappia
1 1/4 dl neitsytkookosöljyä
1 dl mustikoita (kotimaisia, esim. pakaste)
1 ½ dl puolukoita (kotimaisia, esim. pakaste)
Koristelu
cashewpähkinöitä, kuivattuja marjoja

Laita pähkinät likoamaan veteen yön ajaksi.

Hienonna 2 dl pähkinöitä tehosekoittimessa (tai sauvasekoittimella). Lisää loput pohjan ainekset ja anna tehosekoittimen käydä hetken aikaa. Painele taikina leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle (17 cm:n pieni vuoka sopii parhaiten).

Hienonna 3 dl cashewpähkinöitä teho- tai sauvasekoittimella. Lisää agavesiirappi ja kookosöljy, anna laitteen käydä sen aikaa, että massan koostumus on tasaista. Lisää marjat ja pyöräytä tasaiseksi.

Kaada täyte vuokaan ja anna jähmettyä muutaman tunnin ajan, tai yön yli, ennen tarjoilua. Koristele pähkinöillä ja kuivatuilla marjoilla.

sunnuntai 17. elokuuta 2014

Cashew-karpaloraakasuklaa

No, nyt se on viimein tehty! Kuukausia ja suunnilleen vuosiakin olen suunnitellut raakasuklaan valmistusta, mutten ole koskaan saanut aikaiseksi.. Luulin, ettei lopputulos olisi kovin onnistunut, ja että suklaan valmistus olisi liian vaikeaa. Erehdyin pahasti molemmissa tapauksissa: raakasuklaa valmistui kuin itsestään ja lopputulos sulatti sydämiä. Tätä on ehdottomasti kokeiltava uudestaan, esimerkiksi kookoksella maustettuna. Nam! ♥
Raakasuklaan valmistamiseen käytettävän kaakaovoin saa kätevästi rouhittuna, 150 gramman pussissa, esimerkiksi CocoVin valikoimista. Sekä kaakaovoita, että raakakaakaojauhetta löytyy suuremmista ruokakaupoista ja ekoliikkeistä. Näille tulee yhteishinnaksi suunnilleen 20 euroa, mutta siitäkin huolimatta suosittelen kokeilemaan - lopputulos on ehdottomasti kaiken rahan arvoinen! :-)
 Cashew-karpaloraakasuklaa
(1-2 suklaalevyä)

150 g kaakaovoita (esim. CocoVi)
5 rkl agavesiirappia
 1 dl raakakaakaojauhetta
ripaus sormisuolaa
½-1 dl cashewpähkinöitä
½ dl kuivattuja karpaloita

Sulata rouhittu/raastettu suklaa metallikulhossa vesihauteessa. Kiehauta kattilassa vettä, ota pois liedeltä ja aseta teräskulho kattilan päälle. Anna sulaa tasaiseksi, välillä sekoitellen. Tarkista digitaalisella lämpömittarilla, ettei lämpötila nouse yli 40 asteen.

Sekoita joukkoon siirappi. Siivilöi sekaan kaakaojauhe ja lisää lopuksi suola, cashewit ja kuivatut karpalot. Voit halutessasi rouhia pähkinöitä hieman pienemmiksi palasiksi. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Kaada suklaa muotteihin. Voit käyttää silikonisia muotteja tai esimerkiksi leivinpaperoitua, pientä leipävuokaa. Anna jähmettyä jääkaapissa tai pakkasessa vähintään 30 min ajan.

Säilytä suklaa jääkaapissa tai pakastimessa.