sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Tattarisämpylät

Tattari on kotimainen vilja, jonka voimakasta makua osa inhoaa ja osa rakastaa. Ei nyt ehkä ihan Kekkosesta tai homejuustosta puhuta, mutta jotain sinne päin kuitenkin. :-D Tällä kertaa leivoin sämpylätaikinaan tattarihiutaleita ja rapeita kurpitsansiemeniä.
 Tattarisämpylät
(9 kpl)

1/4 pkt hiivaa
3 dl vettä
½ tl suolaa
½ dl öljyä
3 dl tattarihiutaleita
5-6 dl vehnäjauhoja
½ dl kurpitsansiemeniä
Pinnalle
öljy-vesiseosta
kurpitsansiemeniä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola.
Alusta jauhot taikinaan desi kerrallaan. Anna kohota liinan alla vähintään tunti.

Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä pyöreitä palloja. Voitele öljy-vesiseoksella ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä. Kohota 10-15 min.

Paista 200 asteessa n. 15 min.

torstai 12. helmikuuta 2015

Hedelmäinen pähkinämysli

Kaikki mysleihin mieltyneet ovat varmasti törmänneet ongelmaan: eihän pussissa ole juuri ollenkaan sattumia ja niitäkin harvoja saa ihan etsimällä etsiä. Toisaalta sieltä löytyy usein myös jotain, mikä ei ole niin mieleistä. Päätin kokeilla ongelman ratkaisemista tekemällä myslini itse: silloin voi laittaa juuri niin paljon pähkinöitä, kuin haluaa, ja kuivahedelmistäkin voi valita juuri ne itselleen mieleiset. Kätevää - ja herkullista! :-) Tässä myslissä onkin siis runsaasti pähkinöitä ja hedelmäpaloja, höystettynä kauralla ja 7-viljanhiutaleilla.
 Hedelmäinen pähkinämysli
(n. 4-6 annosta, pieni purkillinen)
2 dl luomukaurahiutaleita
1 dl 7-viljanhiutaleita (luomu)
1-2 dl pähkinäsekoitusta
3 rkl appelsiini- tai mangomehua
ripaus kanelia
1-1½ dl kuivahedelmiä (esim. banaanilastuja ja ananasta)

Rouhi tarvittaessa pähkinöitä, mikäli niiden seassa on esim. parapähkinöitä.
Sekoita kulhossa kaikki aineet, lukuunottamatta hedelmäpaloja.
Paahda 75-asteessa 40-50 min. Jätä sitten jälkilämmölle kuivumaan.
Lisää jäähtyneeseen mysliseokseen hedelmäpalat. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.