sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Croissantit

Olen viimeksi leiponut croissantteja joskus yläasteella. Usein ajatellaan, että voitaikinan tekeminen on monimutkaista ja aikaavievää. Taikinan voi kuitenkin valmistaa jo edellisenä iltana, jolloin aamulla jää tehtäväksi vain rullailu ja paistaminen. Alkuperäinen ohje löytyi täältä.
Croissantit
(12 kpl)

250 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl vettä
Voiteluun:
1 rkl öljyä
1 rkl vettä

Ota margariini pehmenemään huoneenlämpöön viimeistään tunti ennen leipomista.

Nypi kulhossa murumaiseksi jauhot ja 1/3 margariinista. Sekoita joukkoon kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Anna taikinan jähmettyä hetki jääkaapissa.

Kauli taikina neliöksi. Viipaloi loppu voi valmiiksi odottamaan. Asettele voipalat taikinan päälle. Kauli taikinan reunat ohuiksi. Käännä reunat voin päälle tasaiseksi paketiksi.
Kauli koko taikina voipaloineen päivineen ohuemmaksi levyksi. Taittele taikinalevy kolmeen osaan ja kauli ohuemmaksi. Toista 3-4 kertaa.

Laita taikina jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta taikinan rakenne ja käsiteltävyys paranevat huomattavasti.

Kauli taikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta samankokoisia kolmioita. Rullaa kolmionmuotoiset taikinat croissantin muotoon leveämmästä reunasta lähtien.
Voitele croissantit vesi-öljyseoksella. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.

sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Kevennetty mustikka-kookosraakakakku

Raakaleivonnaiset ovat tuhtia tavaraa, sillä niissä on usein käytetty reilusti pähkinöitä ja kookosöljyä. Kyse on tietysti luonnon omista, ravitsevista raaka-aineista, mutta raakakakulla voi herkutella halutessaan myös kevyemmin. Tässä kakussa ei ole käytetty pähkinöitä, joten se sopii myös pähkinäallergikolle. Resepti on vegaaninen ja sokeriton.
Pidän raakaleivonnasta, mutta haluan toteuttaa reseptit mahdollisimman vähillä raaka-aineilla. Macat ja muut erikoisuudet jäävät ostamatta, eikä niitä aina välttämättä tarvita onnistuneeseen lopputulokseen. Tällä kertaa kakussa on vain kaksi hieman erikoisempaa ainesosaa: chiasiemenet ja psyllium. Psyllium on tunnetuin gluteenittomasta leivonnasta, mutta sillä voi myös hyydyttää raakakakun. Pienellä purnukalla taisi olla hintaa vähän päälle kaksi euroa. Psyllium hyydytti kakun nopeasti, eikä sen makua erotu täytteestä.
 Kevennetty mustikka-kookosraakakakku
(8-10 annosta)

Pohja
12 kuivattua, kivetöntä taatelia
1,5 dl kaurahiutaleita (luomu)
1 rkl kookosöljyä sulatettuna
½ tl kardemummaa
Täyte
2 rkl psylliumia
3-4 dl vettä
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
2 dl kotimaisia pakastemustikoita sulatettuna
3-4 rkl agavesiirappia tai muuta nestemäistä makeuttajaa
Kuorrute
1 dl pakastemustikoita
1 rkl chiasiemeniä

Liota taateleita tarvittaessa kylmässä vedessä, mikäli ne tuntuvat kuivahtaneilta. Soseuta taatelit osissa tehosekoittimessa ja lisää sekaan kaurahiutaleet, kookosöljy ja kardemumma. Sekoita tasaiseksi massaksi. Painele massa pienen (18 cm) leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

Sekoita kulhossa psyllium ja vesi. Anna turvota hetken aikaa. Sekoita monitoimikoneessa kookosmaito, mustikat ja makeuttaja. Lisää lopuksi psyllium ja anna laitteen käydä, kunnes seos on tasaista. Kaada vuokaan pohjan päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli.

Soseuta mustikat ja chiasiemenet teho- tai sauvasekoittimella. Lusikoi kakun päälle tai tarjoile erikseen.