sunnuntai 28. elokuuta 2016

Omenapiirakka

Heippa! Ilmassa alkaa olla jo selkeästi syksyn tuntua ja ensimmäisten omenoiden kypsyessä on tietysti aika leipoa omenapiirakkaa. Kanelin ja paistuvien omenoiden tuoksu on olennainen osa syksyä, ainakin jos allekirjoittaneelta kysytään. :-)
Pidän klassikoiden leipomisesta, mutta useimmiten käytän niihin pientä twistiä. Tälläkin kertaa täyte sai uusia makuja vaniljasta ja mantelista. Resepti on vegaaninen, maidoton ja munaton.
Omenapiirakka
(8-10 palaa)

Pohja
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
ripaus suolaa
75 g maidotonta margariinia
½ dl kylmää vettä
Täyte
1 prk (500 g) Alpron mantelijugurttia
½ dl perunajauhoja
1 dl Oatlyn vaniljakastiketta
1 tl vaniljasokeria
½ dl fariinisokeria
Pinnalle
3-5 (koosta riippuen) kotimaista omenaa
1 tl kanelia
1 tl sokeria
 Tarjoiluun
Oatlyn vaniljakastiketta
 
 Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon kuutioitu margariini. Lisää lopuksi vesi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa.
Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohut levy. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Siisti reunat.
 
Sekoita kulhossa täytteen aineet. Sekoita, kunnes täyte on tasaista. Kaada vuokaan pohjan päälle.
 
 Viipaloi omenat ja asettele palat täytteen päälle. Ripottele pinnalle kaneli ja sokeri.

Paista 200 asteessa n. 40 min.

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Pestotäytteinen boston

Heippa! Tein ensimmäistä kertaa elämässäni pestoa itse, vaikka olenkin tiennyt sen olevan helppoa ja voittavan kauppojen versiot mennen tullen. Innostus lähti tällä kertaa siitä, että halusin tehdä pestotäytteisen bostonkakun, mutten löytänyt kaupasta vegaanista versiota. Vaihdoin pinjansiemenet edullisempiin auringonkukan siemeniin ja parmesaanin jätin suosiolla pois. Tilalle voi halutessaan raastaa vegaanista parmesaania tai pizzajuustoa.
Bostonkakun tapaan leivottu leipä on näyttävä tarjottava, josta palan voi helposti irrottaa syötäväksi. Pestotäyte ja rapeat auringonkukan siemenet tekevät leivästä astetta parempaa tarjottavaa.
Pestotäytteinen boston
(10 sämpylää)

Taikina
1/4 pkt hiivaa
3 dl makeuttamatonta mantelimaitoa tai vettä
½ dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
n. 7½ dl jauhoja
Pesto
1 ruukku basilikaa
½ dl auringonkukan siemeniä
½-1 dl oliiviöljyä
1 tl valkosipulijauhetta (/yksi kynsi)
suolaa, mustapippuria
(50 g vegaanista juustoraastetta)
Koristelu
auringonkukan siemeniä

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää öljy, suola ja jauhot desi kerrallaan. Alusta taikina kimmoisaksi ja anna kohota liinan alla vähintään tunnin ajan.

Soseuta tehosekoittimessa basilika ja auringonkukan siemenet. Lisää tarvittaessa öljyä. Surauta lopuksi joukkoon mausteet ja halutessasi juustoa.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä suorakulmaiseksi levyksi. Levitä päälle pesto ja kieritä napakaksi rullaksi. Jaa rulla kymmeneen osaan ja asettele palat leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Kohota 10-15 min.

Ripottele pinnalle auringonkukan siemeniä ja paista 225 asteessa n. 30 min.

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Snickers-raakakakku

Kädet ylös nyt! En haluaisi kehua, mutta olen juuri kehitellyt lyömättömän raakakakun reseptin. Idea ei ole minun, sillä erilaisia versioita Snickers-raakakakuista on netti pullollaan. Oma reseptini syntyi kuitenkin pelkästään fiiliksen pohjalta - ja onneksi syntyikin, sillä tämä on paras koskaan tekemäni kakku! ;-)
Kakun pohjassa maistuvat mantelit, makea taateli ja täyteläinen suklaa. Täyte on puolestaan samettista ja pähkinäistä, sen hyydytysaineena toimii Psyllium ja maapähkinävoi. Psylliumista kirjoittelin jo aikaisemmin, ja sitä löytyy hyvin varustetuista kaupoista edulliseen hintaan. Koko komeuden kruunaa taateleista ja maapähkinävoista tehty kinuski, jota kannattaa valmistaa suosiolla kaksinkertainen määrä. Päälle vielä pähkinöitä ja ripaus suolaa. Kakku on tuhtia ja makeaa, joten pienikin pala riittää taltuttamaan makeanhimon. Valmistin omani 18 cm vuokaan.
Resepti on sokeriton, maidoton, viljaton ja vegaani.
 Snickers-raakakakku
 (5-8 palaa)

Pohja
10 taatelia (kivetöntä ja kuivattua)
100 g cashewpähkinöitä (liotettuna 1-2 h)
 2 rkl raakakaakaojauhetta
ripaus suolaa
Täyte
1 prk kookosmaitoa jääkaappikylmänä
2 rkl psylliumia
2 dl sileää maapähkinävoita
3 taatelia
ripaus suolaa
Kinuski
5 taatelia (kivetöntä ja kuivattua)
2 rkl maapähkinävoita
½ dl vettä
Koristelu
maapähkinöitä
ripaus suolaa

Jauha tehosekoittimessa taatelit muutama kerrallaan. Lisää cashewpähkinät osissa, kunnes seos on tasaista. Pieni rouheisuus ei haittaa, sillä se tuo kakkuun purutuntumaa. Lisää loput aineet ja kieräytä tehosekoittimessa. Painele massa leivinpaperilla vuoratun, pienen irtopohjavuoan (18 cm) pohjalle. 
Anna tekeytyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

Lusikoi tehosekoittimeen kookosmaidon jähmettynyt osa. Sekoita kulhossa psyllium ja kookosmaidon nestemäinen osa. Anna turvota hetki. Soseuta tehosekoittimessa kookosmaito, maapähkinävoi, taatelit ja suola. Anna laitteen käydä, kunnes koostumus on sileä. Lisää lopuksi psyllium ja sekoita. Kaada täyte vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa parin tunnin ajan.

Soseuta kinuskin aineet tasaiseksi. Levitä kakun päälle ja ripottele pinnalle maapähkinät ja suola.