keskiviikko 1. elokuuta 2018

Kihlajaisten tarjottavat

Heippa! Vietettiin viikonloppuna kihlajaisia, joihin tein tarjolle marjatäytteisen kinuskikakun ja suolaista seitanpiirakkaa. Molemmat vegaanisia tottakai! :-)
Marjaisan kinuskikakun pohjan tein taas hyväksi todetulla Vegaaniliiton reseptillä. Kesään kuuluu kotimaiset marjat, jotka toivat raikkautta tähänkin kakkuun. Keräsin tuoreiden mansikoiden lisäksi pihan pensaasta vadelmia, jotka toimivat kakun kirpeänä elementtinä. Erään vieraan kommentti kakkuun oli: ''Niin hyvää kakkua, että ihme, kun se ei tullut uniinkin!''
Seitanpiirakassa on pääroolissa Biona Organic -merkkiset marinoidut soijapalat, joita löytyy nykyään ainakin hyvin varustelluista K-ryhmän kaupoista. Kesäkurpitsa on tähän aikaan vuodesta edullista, joten vaikka kasvimaan sato odottaa vielä kypsymistään, löytyy sitä hyvään hintaan kaupoista.
Marjaisa kinuskikakku  
(8-10 palaa)

Pohja
3 dl sokeria
0,25 tl suolaa
1,5 dl rypsiöljyä
2 dl omenasosetta 
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja
3 dl vissyä
Täyte
350 g tuoreita mansikoita
2 dl tuoreita vadelmia
1 prk (2 dl) kauravispiä
1/2 tl vaniljajauhetta / 2 tl vaniljasokeria
3 rkl sokeria
Kinuski
2 dl kauravispiä
2 dl fariinisokeria
Kuorrutus 
2 prk (yht. 4 dl) kauravispiä
1/2 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
3 rkl sokeria

Sekoita sokeri, suola, öljy, omenasose ja vaniljajauhe. Anna tekeytyä 5 min. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää kahdessa osassa vuorotellen vissyn kanssa.

Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista 175 asteessa n. 30 min. Anna jäähtyä ja leikkaa kolmeen (18 cm) ympyrään. Kokoa kolmas ympyrä muutamasta osasta (tämä tulee keskelle, eikä siis näy lopputuloksessa).

Viipaloi mansikat. Vaahdota kauravispi kuohkeaksi ja lisää sokerit. Levitä 1/2 kermasta ensimmäisen kakkupohjan päälle. Asettele päälle 1/2 mansikoista ja vadelmista. Nosta kahdesta osasta koottu ympyrä päälle ja toista sama. Nosta kolmas osa kanneksi ja laita jääkaappiin kinuskin valmistamisen ajaksi.

Sekoita pinnoitetussa kattilassa kaurakerma ja fariinisokeri. Kuumenna ja anna kinuskin tekeytyä hiljalleen kuplien n. 20 min. Kinuski on valmista, kun seos on paksuuntunut aavistuksen verran. Voit tehdä vesitestin: pudota kylmään veteen tippa kinuskia ja jos se jähmettyy pisaraksi, kinuski on valmista. Lusikoi kakun päälle ja anna jähmettyä muutaman tunnin ajan tai yön yli.

Vaahdota kauravispi kuohkeaksi. Sekoita joukkoon sokeri. Levitä kakun reunoille ohut kerros kermaa ja lusikoi loput pursotinpussiin. Pursota kakun reunoille ja päälle kermaa ruusutyllalla. Anna tekeytyä jääkaapissa hetken aikaa ennen tarjoilua.
 Seitan-kesäkurpitsapiirakka

(10-12 palaa)

Pohja
100 g maidotonta margariinia
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl perunajauhoja
3/4 tl suolaa
3 rkl vettä
Paahdetut kesäkurpitsat
1 pieni keltainen kesäkurpitsa
1 rkl öljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
Täyte
1 (2,5 dl) prk kaurakermaa 
1 prk (2 dl) kaurafraichea, Oatly
3 rkl perunajauhoja
kasvisliemikuutio
(sipulijauhetta)
Pinnalle
1 prk (350 g) marinoituja seitanpaloja, Biona Organic


Nypi margariini, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteisen uunin alatasolla n. 5 min.

Suikaloi kesäkurpitsa juustohöylällä ja sekoita joukkoon öljy mausteet. Levitä tasaiseksi kerrokseksi piirakan päälle. Jatka paistamista n. 15 min.

Sekoita kulhossa kaurakerma ja -fraiche sekä perunajauho. Murustele kasvisliemikuutio ja lisää täytteen sekaan. Mausta halutessasi sipulijauheella. Kaada vuokaan kesäkurpitsojen päälle. Revi seitanpaloista hieman pienempiä ja ripottele tasaisesti täytteen päälle. Jatka paistamista vielä 20-30 min, kunnes täyte on hyytynyt. Tarjoile jäähtyneenä.


6 kommenttia:

  1. Ihanat tarjottavat. Pitää kysyä tuosta ohjeen kinuskista, eli onko siis 2 dl fariinisokeria mitä käytit? Tuossa ohjeessa on vaniljasokeria. Laitoitko sitäkin makua antamaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvä, kun sanoit, kävin heti korjaamassa virheen. :-) Eli kinuskiin tulee tosiaan 2 dl fariinisokeria!

      Poista
  2. Hei! Eikös sinulla ole se anoreksia yhä? Mitä pruukaat syödä silloin kun muut syö leivonnaisiasi ym?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. On joo. Riippuu vähän siitä, mitä on tarjolla. Pyrin kuitenkin maistamaan leivonnaisia aina silloin tällöin. :-)

      Poista
  3. Yum, this dish looks incredibly delicious! I would love to try and make this sometime this week. Looks so tasty. Thanks for the share, hope you have a fantastic weekend. Keep up the posts.
    World of Animals

    VastaaPoista