Ruisleipä
(2 kpl)
5 dl lämmintä, haaleaa vettä
1/4 tuorehiiva (n. 12,5g)
1/2 rkl suolaa
1/2 kg ruisjauhoja
sokeria 1/2 rkl
1/4 tuorehiiva (n. 12,5g)
1/2 rkl suolaa
1/2 kg ruisjauhoja
sokeria 1/2 rkl
Murenna hiiva lämpimään veteen. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna kohota peitettynä vähintään tunti.
Muotoile taikinasta kaksi kiekkoa, joista otat keskustan pois esimerkiksi lasin avulla. Painele kiekot haarukalla.
Paista 250 asteessa n. 50 minuuttia.
Hyvännäköisiä leipiä. Juurella on kaksi tehtävää minun kirjoissani: tuoda leipään happamuutta ja toisaalta kohottaa leipää.
VastaaPoistaItse olen käyttänyt ihan jugurttia, eli sekoittanut taikinaan jugurttia ja antanut hapantua yön yli jääkaapin päällä olevassa kaapissa (missä on lämmintä). Tällainen "pikajuuri" ei kohota leipää kovin tehokkaasti, joten olen seuraavana päivänä kohottanut hiivalla ja paistellut sitten leipää.
Tässä esimerkkileipä meikäläisen blogista: http://memmamania.blogspot.fi/2012/01/ruisleivat-ja-sahkouunit.html
Puuhanalle: Okei, kiitos selvennyksestä! :-) Voisin kokeilla tuota kikkaa, vaikka eipä nämä juurettomatkaan hassumpia olleet. :P
VastaaPoista