sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Ruisleipä

Aikaisemmat ruisleipäkokeiluni taitavat sijoittua jonnekin yläasteen kotitaloustunneille, joten olikin jo korkea aika ryhtyä päivittelemään! En löytänyt tarpeeksi selkeää ohjetta juuren tekemisestä, mutta kuinkas ollakaan - löysin täältä mainion ohjeen juurettomaan leipään! :-) En ainakaan itse huomannut lopputuloksessa mitään suurempaa eroa juurelliseen versioon...


Ruisleipä
(2 kpl)

 5 dl lämmintä, haaleaa vettä
1/4 tuorehiiva (n. 12,5g)
1/2 rkl suolaa
1/2 kg ruisjauhoja
sokeria 1/2 rkl

Murenna hiiva lämpimään veteen. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna kohota peitettynä vähintään tunti. 
Muotoile  taikinasta kaksi kiekkoa, joista otat keskustan pois esimerkiksi lasin avulla. Painele kiekot haarukalla. 
Paista 250 asteessa n. 50 minuuttia.


2 kommenttia:

  1. Hyvännäköisiä leipiä. Juurella on kaksi tehtävää minun kirjoissani: tuoda leipään happamuutta ja toisaalta kohottaa leipää.

    Itse olen käyttänyt ihan jugurttia, eli sekoittanut taikinaan jugurttia ja antanut hapantua yön yli jääkaapin päällä olevassa kaapissa (missä on lämmintä). Tällainen "pikajuuri" ei kohota leipää kovin tehokkaasti, joten olen seuraavana päivänä kohottanut hiivalla ja paistellut sitten leipää.

    Tässä esimerkkileipä meikäläisen blogista: http://memmamania.blogspot.fi/2012/01/ruisleivat-ja-sahkouunit.html

    VastaaPoista
  2. Puuhanalle: Okei, kiitos selvennyksestä! :-) Voisin kokeilla tuota kikkaa, vaikka eipä nämä juurettomatkaan hassumpia olleet. :P

    VastaaPoista