sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Kevennetty mustikka-kookosraakakakku

Raakaleivonnaiset ovat tuhtia tavaraa, sillä niissä on usein käytetty reilusti pähkinöitä ja kookosöljyä. Kyse on tietysti luonnon omista, ravitsevista raaka-aineista, mutta raakakakulla voi herkutella halutessaan myös kevyemmin. Tässä kakussa ei ole käytetty pähkinöitä, joten se sopii myös pähkinäallergikolle. Resepti on vegaaninen ja sokeriton.
Pidän raakaleivonnasta, mutta haluan toteuttaa reseptit mahdollisimman vähillä raaka-aineilla. Macat ja muut erikoisuudet jäävät ostamatta, eikä niitä aina välttämättä tarvita onnistuneeseen lopputulokseen. Tällä kertaa kakussa on vain kaksi hieman erikoisempaa ainesosaa: chiasiemenet ja psyllium. Psyllium on tunnetuin gluteenittomasta leivonnasta, mutta sillä voi myös hyydyttää raakakakun. Pienellä purnukalla taisi olla hintaa vähän päälle kaksi euroa. Psyllium hyydytti kakun nopeasti, eikä sen makua erotu täytteestä.
 Kevennetty mustikka-kookosraakakakku
(8-10 annosta)

Pohja
12 kuivattua, kivetöntä taatelia
1,5 dl kaurahiutaleita (luomu)
1 rkl kookosöljyä sulatettuna
½ tl kardemummaa
Täyte
2 rkl psylliumia
3-4 dl vettä
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
2 dl kotimaisia pakastemustikoita sulatettuna
3-4 rkl agavesiirappia tai muuta nestemäistä makeuttajaa
Kuorrute
1 dl pakastemustikoita
1 rkl chiasiemeniä

Liota taateleita tarvittaessa kylmässä vedessä, mikäli ne tuntuvat kuivahtaneilta. Soseuta taatelit osissa tehosekoittimessa ja lisää sekaan kaurahiutaleet, kookosöljy ja kardemumma. Sekoita tasaiseksi massaksi. Painele massa pienen (18 cm) leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

Sekoita kulhossa psyllium ja vesi. Anna turvota hetken aikaa. Sekoita monitoimikoneessa kookosmaito, mustikat ja makeuttaja. Lisää lopuksi psyllium ja anna laitteen käydä, kunnes seos on tasaista. Kaada vuokaan pohjan päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli.

Soseuta mustikat ja chiasiemenet teho- tai sauvasekoittimella. Lusikoi kakun päälle tai tarjoile erikseen.

2 kommenttia:

  1. tää oli hyvä resepti en ole vielä kokeillut mutta ite olen pitkään halunnut maistaa raakakakkuja mutta juuri niitne korkean energian sisällön vuoksia (ja hinnan) en ole niitä uskaltanut maistaa. mutta tää on kevyempi niin ehkä tätä uskaltaisin tehdä ja maistaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että on mieleinen!
      Raakakakut ovatkin yleensä melko tuhteja ja hinnakkaita, mutta tällä reseptillä voi herkutella hyvällä omallatunnolla. :-) Niin ja sehän on myös muokattavissa oman maun mukaan esim. marjoja vaihtamalla.

      Poista