sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Härkislihapiirakka

Heippa! Pirkka-lehdessä oli eri aikakausien perinneruokia ja -leivonnaisia, joista yksi oli lihapiirakka. Halusin heti leipoa kyseistä herkkua - tosin ilman lihaa ja kananmunaa. Täytteeksi valikoitui soijan sijaan kotimainen Härkis-valmiste, joka on ollut meidän keittiössä ahkerassa käytössä. ''Tästä tulee ihan mieleen lapsuuden herkku, sellainen jota mummo aina teki!'' Oli ensimmäinen kommentti, jonka piirakasta sain. ;-)
Piirakassa on lehtevä taikinakuori ja reilusti Härkis-riisitäytettä. Alkuperäisessä reseptissä täytteen päällä käytettiin keitettyä kananmunaa, jotka voisi halutessaan korvata vaikkapa tofulla ja mustasuolalla. Piirakka on kuitenkin ruokaisa ilmankin. Oikaisin käyttämällä valmista lehtitaikinaa, mutta halutessaan taikinan voi valmistaa itse.
 Härkislihapiirakka
(pellillinen)

Pohja
1 ptk (500 g) lehtitaikinalevyjä (esim. Pirkka)
Täyte
3/4 dl puuroriisiä
5 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
2 tl öljyä
1 iso sipuli
1 pkt (250 g) Härkistä 
½ tl suolaa
mustapippuria, maustepippuria
1 dl kasvikermaa (esim. Alpro)
Voitelu
öljyä, vettä

Keitä riisi fondilla maustetussa vedessä, noin 15 min. Valuta ylimääräinen vesi.

Kuutioi sipuli ja paista hetki pannulla öljyssä. Lisää Härkis ja mausteet. Ota pannu levyltä ja anna jäähtyä hetki. Lisää riisit ja ruokakerma. 

Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä suorakulmaiseksi levyksi. Levitä täyte toiselle puolelle levyä ja nosta toinen puoli kanneksi. Nosta pellille ja painele reunat hyvin haarukalla. Pistele pintaan muutama reikä haarukalla. Voitele vesi-öljyseoksella. 

Paista 200 asteessa, uunin alatasolla, noin 30 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti