sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Valmistujaisjuhlien tarjottavat

Tällä viikolla juhlittiin valmistuneita. Monissa kodeissa järjestettiin juhlia uusille ylioppilaille tai muista kouluista valmistuneille. Meillä oli aihetta juhlaan, sillä veli valmistui korkeakoulusta. Sain tehtäväksi leipoa tarjolle jotain makeaa ja jotain suolaista tarjottavaa.
Raparperikausi on nyt avattu, tällä kertaa täytekakun muodossa. Vegaanisen kakkupohjan tein Vegaaniliiton reseptin mukaan. Kakkupohja valmistuu kätevästi pellillä ja siitä voi tehdä eri muotoisia kakkuja. Täytteessä maistuu kirpeä raparperi ja täyteläinen vanilja. Hyydyttämiseen käytin VegeSetin hyydytysjauhetta, jota myydään ainakin Punnitse&Säästässä. VegeSet on ehdottomasti paras kasviperäinen hyydytysaine, jolla jatkan kokeiluja myöhemminkin. Pussilla oli hintaa muutama euro ja se riittää useampaan kertaan. Kakun kruunuksi tuli kinuskikuorrutus, jota kokeilin valuttaa kakun reunoille - ei kannata, siitä ei tule kovin kaunista jälkeä. Suosittelen levittämään kinuskia vain kakun päälle ja koristelemaan reunat vispikermalla. Päälle vielä reilusti vegaanista suklaata - mitä enemmän, sen parempi!
En ole koskaan tehnyt voileipäkakkua, mutta päätin ottaa riskin ja kokeilla sitä. Täytteeksi käytin Bon Soyan savustettuja kasvisleikkeleitä, joiden makuun myös sekasyöjävieraat tykästyivät. ;-)
 Soija-voileipäkakku
(2 kpl)

300 g jyväpaahtoleipää
Täyte
½ kurkku
3 tomaattia
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 pkt vegaanista tuorejuustoa (Valkosipuli & yrtit, Sheese)
2 pkt (200 g)  savustettuja kasvisleikkeleitä (Bon Soya)
Kostutus
2½ dl kauramaitoa
Kuorrutus
1-1½ prk vegaanista tuorejuustoa (Valkosipuli & yrtit, Sheese)
Koristelu
kurkkua
herneenversoja

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Kuutioi tomaatit ja aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita vihannekset ja tuorejuusto kulhossa. Vuoraa kaksi leipävuokaa kelmulla. Leikkaa paahtoleivistä reunat ja asettele vuokien pohjalle kolme leipää tiiviisti. Kostuta kauramaidolla. Levitä päälle täytettä ja kolme kasvisleikkelettä vuokaa kohden. Asettele päälle kolme leipäviipaletta, kostuta ja täytä samoin, kuin edellinen kerros. Painele päälle kolme leipäviipaletta. Kostuta ja peitä kelmulla. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.

Kumoa kakut tarjoiluastioille, poista kelmut ja kuorruta tuorejuustolla. Ota kurkusta suikaleita juustohöylällä ja kierrä ruusuiksi kakun päälle. Koristele herneenversoilla.
Vegaaninen raparperi-kinuskitäytekakku
(12 annosta)
 
Pohja
3 dl sokeria
0,25 tl suolaa
1,5 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2 dl omenasosetta (Bonne)
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja
3 dl vissyä
Täyte
4-5 vartta raparperia
4 dl kauramaitoa
2 rkl VegeSet -hyytelöimisainetta
2 dl (1 prk) kauravaniljakastiketta (Planti)
2 dl (1 prk) kauravispiä (Planti)
½ dl tomusokeria
Kinuski
2 dl (1 prk) kauravispiä (Planti)
2 dl fariinisokeria
Koristelu
vegaanista suklaata 
kauravispiä
 
Sekoita sokeri, suola, öljy, vaniljasokeri ja omenasose kulhossa. Anna tekeytyä n. 5 min, kunnes sokeri on sulanut. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään. Lisää taikinaan parissa erässä vuorotellen vissyn kanssa. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille. Paista 175 asteessa n. 30 min tai kunnes taikina ei tartu kakun läpi työnnettyyn tikkuun. Anna jäätyä kunnolla.

 Ota kakkupohjasta kolme pyöreää osaa esim. irtopohjavuoan (16 cm) reunuksen ja veitsen avulla. Kolmas kakkuosa täytyy koota kahdesta osasta, joten laita nämä kakun keskimmäiseksi kerrokseksi. Aseta alin kakkulevy leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (18-20 cm) pohjalle.

Viipaloi raparperit. Keitä kattilassa soijamaidon kanssa, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Tee tässä välissä täyte: vaahdota kauravaniljakastike ja -vispi. Sekoita joukkoon tomusokeri. Lisää VegeSet raparperin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kiehauta. Kaada täytteen sekaan ja sekoita hyvin.

Kaada 1/3 täytteestä alimman kakkulevyn päälle. Nosta toinen osa kanneksi ja kaada päälle 1/3 täytteestä. Nosta kanneksi kolmas levy ja kaada loput täytteet vuokaan niin, ettei pinta peity. Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Irroita vuoka.

Keitä kattilassa fariinisokeria ja kauravispiä n 20 min, kunnes seos on paksuuntunut. Lusikoi kinuski kakun päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Koristele kakku reilulla määrällä suklaata. Pursota halutessasi päälle kauravispiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti