torstai 24. heinäkuuta 2014

Vegaaniset manteli-kaakaopullat

Heippa! Ulkomaanvieraille leivoin tällä kertaa perinteisiä korvapuusteja - tai no, ainakin melkein, sillä näissä pullissa maistuu rouhea manteli, eikä leivonnassa ole käytetty eläinperäisiä ainesosia. Nykyään vegaaniset tuotteet tarjoavat melko laajan valikoiman, jonka tuotteet sopivat hyvin leivontaan: erilaiset manteli-, riisi-, kookos-, hasselpähkinä- ja soijamaidot tuovat kivaa vaihtelua leivoksiin. Suosittelen kokeilemaan, vaikkei muuten vegaanista ruokavaliota noudattaisikaan! :-) 
Käytin munan tilalla varmuuden vuoksi chia-siemenistä tehtyä hyytelöä (niitä kun nyt sattui kaapista löytymään), joilla on ainakin vanhemmissa resepteissä usein korvattu munan sitova vaikutus (?). Olen kuitenkin kuullut jostain, ettei munalla loppujen lopuksi ole niin suurta vaikutusta moniinkaan leivoksiin - eli varmaan ilman chia-hyytelöäkin onnistuu tämä resepti! Jos haluaa kuitenkin pelata varman päälle: Chia-hyytelöä on helppo valmistaa chia-siemenistä, turvottamalla 30-60 min vedessä. Chia imee 7-9 kertaisen määrän vettä itseensä, eli 1 rkl siemeniä turpoaa n. 7 ruokalusikallisessa vettä.
Pullat menivät hyvin kaupaksi, eikä lopputulos juurikaan eronnut normaaleihin korvapuusteihin verrattaessa. Seuraavana päivänä pullat saattoivat hieman kuivua, mutta kosteuden sai helposti palautettua lämmittämällä ennen tarjoilua hetken aikaa mikrossa. :-)
 Vegaaniset manteli-kaakaopullat
(n. 10-12 kierrettä)
Taikina
2,5 dl Alpron soijamaitoa (tai manteli)
25 g hiivaa (½ pkt)
1 dl sokeria (luomu)
2 rkl chia-hyytelöä
½ tl kardemummaa
½ tl suolaa
7½ dl jauhoja
50 g kasvimargariinia sulatettuna
Täyte
3 rkl kasvimargariinia sulatettuna
½-1 dl mantelijauhetta tai -rouhetta
kaakaojauhetta
sokeria
Pinnalle
margariini-vesiseosta
raesokeria tai mantelirouhetta
Liota hiiva kädenlämpöiseen soijamaitoon. Lisää sokeri, chiahyytelö, kardemumma ja suola. Alusta taikinaan jauhot vähän kerrallaan. Lisää lopuksi jäähtynyt margariinisula ja vaivaa kimmoisaksi. 
Anna kohota peitettynä 40 min.
Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä suorakaiteen mallinen levy. Levitä margariinisula toiselle puolelle suorakaidetta, ripottele pinnalle mantelijauhe. Siivilöi haluamasi määrä kaakaojauhetta ja sokeria täytteeksi. Taita suorakaide keskeltä kaksinkerroin (niin että pisimmät sivut puolittuvat). Leikkaa levystä 10-12 suikaletta.
Jaa suikaleet pitkittäin kahteen osaan, mutta jätä 1 cm:n pala leikkaamatta, jotta palat pysyvät kasassa. Kieputa suikaleet kierteelle ja pyöritä kerälle päätykohdan päälle. Katso, että hännät jäävät kunnolla pullien alapuolelle (muuten ne aukeavat paistettaessa). Kohota n. 10 min.
Voitele pullat margariini-vesiseoksella (sekoita 2 rkl margariinisulaa ½ dl:n vettä) ja ripottele pinnalle raesokeria tai mantelirouhetta.
Paista 225 asteessa noin 10-15 min.

1 kommentti:

  1. oi kivaa vegaaninen pullaresepti :) munan voi korvata myös esim, omena soseella mutta pulliin ei oikeastaan edes tarvi kananmunaa :)
    t. Puputyttö

    VastaaPoista