Vegaaniset vappumunkit
(n. 30 kpl)
Taikina
5 dl mantelimaitoa
2 dl sokeria
1 pkt hiivaa
1 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
n. 13 dl jauhoja
200 g maidotonta margariinia sulatettuna
Paisto
1 l rypsiöljyä
Pinnalle
sokeria
Liota hiiva kädenlämpöiseen mantelimaitoon. Lisää sokeri, kardemumma, vaniljasokeri ja suola.
Alusta jauhot taikinaan desi kerrallaan. Taikina saa jäädä hieman
löysäksi, sillä silloin munkit ovat mehevämpiä. Lisää lopuksi
margariini. Alusta kimmoisaksi. Kohota liinan alla n. 40 min.
Vaivaa ilmakuplat pois jauhotetulla alustalla. Jaa taikina ensin kahteen
osaan ja osat 10-15 samankokoiseen palaan. Määrä riippuu siitä, minkä
kokoisia munkkeja haluat. Pyörittele palat palloiksi ja laita pellille
leivinpaperin päälle. Kohota
liinan alla n. 15 min.
Kuumenna öljy valurautapadassa. Tee munkin keskelle leveä rinkula peukalolla ja etusormella. Aseta kattilaan kolme munkkia kerrallaan. Paista munkkia, kunnes pinta saa kullanruskean sävyn. Käännä munkki ja anna ruskistua hieman. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle. Kieritä hieman jäähtynyt munkki sokerissa. Toista samaa, kunnes kaikki munkit on paistettu ja sokeroitu.
Vinkki: öljy on riittävän lämmintä, kun munkki saa kullanruskean sävyn, muttei tummu liian nopeasti. Öljy on liian kylmää, kun munkin väri tummuu hitaasti ja pintaan ilmestyy röpelöitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti