sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Manteli-suklaaleivokset

Heippa! Tämä ohje löytyi Instagramista (@harryisavegan), ja sitä oli vaan pakko päästä kokeilemaan. Resepti on gluteeniton ja tietysti vegaaninen. Tämän lisäksi valmistus onnistuu kädenkäänteessä ja leivoksia voi ottaa sulamaan juuri silloin, kun mieli tekee! ;-)
Manteli-suklaaleivokset

Pohja
2 dl mantelijauhoa
1/2 dl agavesiirappia
Täyte
2 mitallista riisiproteiinia, Suklaa
1 tlk kookosmaitoa (kermainen)
1/2 dl agavesiirappia
2 tl kaakaojauhetta

Sekoita kulhossa mantelijauho ja agavesiirappi. Painele silikonisen tai leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle. Mikäli massa tarttuu käsiin, kostuta sormia hieman vedellä.
Sekoita täytteen aineet tasaiseksi massaksi. Lusikoi täyte tasaisesti pohjan päälle. Laita pakastimeen muutaman tunnin ajaksi. Ota vuoka pakkasesta muutama minuutti ennen leikkaamista ja syömistä. Palaset säilyvät pakastimessa tai muutaman päivän ajan jääkaapissa.

tiistai 29. tammikuuta 2019

Suklaa-vadelmakakku

Heippa! Tein ystävän synttäreille perinteiseen tapaan kakkua. Kuvat eivät ole ihan laadukkaimmasta päästä, mutta ei takerruta siihen, eihän? ;-) Tajusin tässä myös, että teen tosi usein täytekakkuja, joihin tulee vadelmaa! Ehkä ensi kerralla yritän keksiä jotain uutta..  Suklaa-vadelmakakussa on kuohkea suklaakakkupohja ja, raikas vadelmatäyte, runsaasti tummaa suklaa ja nompparelleja.
Suklaa-vadelmakakku
(10-12 annosta)

Pohja
3 dl sokeria
ripaus suolaa
1,5 dl rypsiöljyä 
2 dl omenasosetta 
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
5 1/2 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
3 dl vissyä
Täyte
2 prk (2,5 dl /purkki) kauravispiä
1/2 dl sokeria
1/2 tl vaniljajauhetta
2 dl vadelmasosetta (Bonne)
2 rkl Agar Agar -hyytelöimisjauhetta
Koristelu
1 (140 g) Pandan tummaa suklaata
2,5 dl (1 prk) kauravispiä
vegaanisia nompparelleja

Sekoita sokeri, suola, öljy, omenasose ja vaniljasokeri. Anna odottaa 5 min. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen vissyn tai veden kanssa. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes läpi työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen n 16 cm:n kokoiseen ympyrään irtopohjavuoan reunan tai lautasen avulla. Yksi ympyröistä täytyy koostaa kahdesta osasta, mutta sitä ei huomaa valmiissa kakussa.

Vaahdota kauravispi. Sekoita joukkoon sokeri ja vaniljajauhe. Sekoita kattilassa vadelmasose ja Agar Agar. Kiehauta ja keitä vähintään 2 minuuttia. Kaada vadelmasose ohuena nauhana täytteen joukkoon ja sekoita huolellisesti.

Aseta leivinpaperilla vuoratun 18 cm:n irtopohjavuoan pohjalle alin kakkulevy. Kaada päälle puolet täytteestä. Nosta kahdesta osasta koottu pohja täytteen päälle. Lisää toinen osa täytettä ja nosta kolmas kakkupohja kanneksi. Kopauta vuokaa pari kertaa pöytää vasten, jotta täyte leviää myös kakun reunoille. Anna jähmettyä yön yli tai vähintään kolmen tunnin ajan. Irrota vuoka ja leivinpaperi varovasti.

Sekoita kattilassa paloiteltu suklaa ja kauravispi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes suklaa sulaa. Valuta suklaa kakun päälle ja koristele nompparelleilla. Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

perjantai 18. tammikuuta 2019

Mokka-suklaamuffinit

Heippa! Olen pitänyt vähän taukoa täällä leivontablogin puolella, mutta alan taas jatkossa päivitellä tiheämmin - tai ainakin yritän saada aikaiseksi tehdä niin. :-D Tällä kertaa luvassa olisi mehevien suklaamuffinien reseptiä! Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Kuvat eivät tee oikeuksia näille muffineille, mutta niinhän sitä sanotaan, että maku on tärkein. ;-)
Suklaamuffinit
(12 kpl)

4,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
 1 dl kaakaojauhetta
1 dl kasvimaitoa
1 dl jäähtynyttä vahvaa kahvia
1 dl rypsiöljyä
100 g maidotonta tummaa suklaata
Kuorrute
2 dl tomusokeria
1 dl kaakaojauhetta
3-4 rkl kahvia
Koristelu
vegaanisia nompparelleja

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sekaan kasvimaito, kahvi ja rypsiöljy. Rouhi suklaa karkeiksi paloiksi ja lisää taikinaan. Lusikoi taikinaa muffinssivuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tee kuorrute sekoittamalla kaikki aineet tasaiseksi keskenään. Levitä kuorrutetta jäähtyneiden muffinssien päälle. Koristele heti nompparelleilla. Säilytä valmiit muffinit jääkaapissa.

sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Isänpäiväbrunssin tarjottavat 2018

Heippa! Pahoittelut, että täällä on ollut hiljaisempaa, mutta on ollut niin paljon kiirettä, ettei keittiössä hääräämiselle ole juuri jäänyt aikaa. Tällä kertaa on luvassa kuitenkin useampi resepti kerralla, sillä järjestin taas perinteisen isänpäiväbrunssin.
Mustikka-kookos-vaniljasmoothie on täydellisen raikas ja silkkisen sileä smoothie, jossa maistuu myös pieni ripaus kardemummaa.
Banaanilettujen paistaminen onnistuu myös ilman munaa! Resepti on täältä. Alkuperäisessä reseptissä ei käytetty lainkaan vehnäjauhoja, mutta meiltä löytyi kaapista vain pussin jämät kikhernejauhoista, joten jouduin vähän soveltamaan. Jos kuitenkin haluat viljattomat letut, niin korvaa reseptin vehnäjauhot kikhernejauhoilla. :-)
Hummusta tein ensimmäistä kertaa, sillä kuulin sen olevan helppoa. Löysin reseptin täältä ja sen tekemiseen meni korkeintaan pari minuuttia. Hummus säilyy jääkaapissa suljetussa rasiassa melko pitkään.
 Mustikka-kookos-vaniljasmoothie
(3 annosta)

1 pss (200 g) kotimaisia pakastemustikoita
1 prk (500 g) Alpron kookosjogurttia
ripaus kardemummaa
1 tl vaniljasiirappia tai vaniljasokeria

Kaada tehosekoittimen kulhoon kaikki smoothien aineet ja surauta sileäksi. Kaada laseihin ja tarjoile.
Banaaniletut
(6-8 lettua)

3 tummunutta banaania
1 1/2 dl kikhernejauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3-4 dl kasvimaitoa

Muussaa banaanit. Lisää kikherne- ja vehnäjauhot. Lisää haluamasi määrä kasvimaitoa riippuen siitä, miten paksuja lettuja haluat. Omiini käytin suunnilleen 3 1/2 dl mantelimaitoa. Paista pannulla öljytilkassa. Tarjoile esim. marjojen ja maapähkinävoin kanssa.

Hummus
(n. 3 dl)

1 prk (290 g) valmiita kikherneitä, GoGreen
2 tl valkosipulijauhetta (tai kaksi valkosipulin kynttä)
 4 rkl sitruunamehua
1 rkl juustokuminaa
suolaa, pippuria
n. 1,5 dl vettä
öljyä

Soseuta tehosekoittimessa valutetut kikherneet, valkosipulijauhe, sitruunamehu, juustokumina, suola, pippuri ja vesi. Lusikoi kannelliseen rasiaan ja kaada päälle öljyä. Tarjoile esim. ruisleivän ja tuoreiden vihannesten kanssa.

sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Syksyinen brunssi 2018

Heippa! Mikä olisikaan parempi aloitus kiireettömälle lauantaiaamulle, kuin herkullinen brunssi? Tällä kertaa juhlistettiin isän synttäreitä, ja päätin yllättää päivänsankarin notkuvalla pöydällä. ;-)
Sitruunakakku sai rapean pohjan mausteisista Biscoff-kekseistä, raikkaan täytteen sitruunoista ja loppusilauksen Pandan tummalla suklaalla kuorrutetuista vadelmapaloista ja kekseistä. Alkuperäinen resepti on Pirkan ja löytyy täältä.
Rouheisissa siemensämpylöissä on reilu annos hyvää tekeviä siemeniä, jotka tuovat näihin leipiin mukavasti makua ja rapsakkaa suutuntumaa. Uunituoreiden sämpylöiden väliin riittää sipaus levitettä ja reilusti tuoreita kasviksia, eikä muuta edes kaipaa - ellei korkeintaan toista samanlaista..
Kanelissa vokatut omenat valmistuvat kädenkäänteessä oman pihan omenoista! Meillä on niin reilu sato tänä vuonna, että on täytynyt keitellä mehuja ja hilloja, paistaa piirakoita ja jaella naapureille, mutta silti puiden oksat notkuvat omenoiden painosta.
Kanelivokatut omenat
(2-4 annosta)

3 kotimaista omenaa
1 rkl kookosöljyä (tai maidotonta margariinia)
1 tl kanelia
1 rkl sokeria tai 1 tl steviaa

Kuutioi omenat. Kuumenna kattilassa öljy ja lisää omenat. Kääntele sekaan kaneli ja makeutus. Paista hetken aikaa, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet. Tarjoile sellaisenaan tai esim. Alpron mantelijogurtin kanssa. 
Mausteinen sitruunakakku
(8-10 annosta)

Pohja
200 g Lotus Biscoff -keksejä (säästä loput koristeluun
3 rkl kookosöljyä
3 rkl maidotonta margariinia (voit myös käyttää pelkästään margariinia)
Täyte
2 prk (yht. 4 dl) kauravispiä, Planti
3 dl mantelimaitoa (tai soijajogurttia)
3/4 dl sokeria
1 luomusitruunan kuori
1 sitruunan mehu
1 dl mantelimaitoa
3 1/2 rkl Agar Agar -hiutaleita
Koristelu
Pandan tummalla suklaalla kuorrutettuja vadelmapaloja
50 g Lotus Biscoff-keksejä

Hienonna keksit esim. perunasurvimen avulla. Sulata kookosöljy ja margariini kattilassa. Sekoita hieman jäähtyneenä keksimurun sekaan. Painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (n. 18 cm) pohjalle ja reunoille.

Vaahdota kauravispi ja lisää siihen mantelimaito ja sokeri. Raasta sitruunan kuori ja lisää myös se. Purista sitruunan mehu kattilaan. Sekoita siihen mantelimaito ja Agar Agar. Kiehauta. Keitä seosta muutaman minuutin ajan, kunnes Agar Agar on täysin sulanut. Kaada täytteen sekaan koko ajan sekoittaen. Kaada seos vuokaan pohjan päälle. Tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli.

Irrota kakku vuoasta. Koristele suklaa-vadelmapaloilla ja murustelluilla kekseillä.
 
Rouheat siemensämpylät
(12 kpl)

½ pkt hiivaa
3 dl makeuttamatonta manteli- tai kauramaitoa
½ tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
n. 6 dl vehnäjauhoja
1 dl siemensekoitusta (esim. chia-pellava-hamppu)

Liota hiiva kädenlämpöiseen kasvimaitoon. Lisää suola ja öljy. Alusta taikinaan ensin kaurahiutaleet, sitten tarvittava määrä jauhoja desi kerrallaan. Lisää lopuksi siemensekoitus ja kääntele tasaiseksi. Kohota kulhossa liinan alla vähintään tunti.

Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 12 samankokoiseen palaan. Pyörittele palat palloiksi ja nosta leivinpaperoidun pellin päälle. Kohota liinan alla 10-15 min.

Paista 250 asteessa 10-15 min, tai kunnes sämpylät ovat saaneet hieman väriä.

keskiviikko 1. elokuuta 2018

Kihlajaisten tarjottavat

Heippa! Vietettiin viikonloppuna kihlajaisia, joihin tein tarjolle marjatäytteisen kinuskikakun ja suolaista seitanpiirakkaa. Molemmat vegaanisia tottakai! :-)
Marjaisan kinuskikakun pohjan tein taas hyväksi todetulla Vegaaniliiton reseptillä. Kesään kuuluu kotimaiset marjat, jotka toivat raikkautta tähänkin kakkuun. Keräsin tuoreiden mansikoiden lisäksi pihan pensaasta vadelmia, jotka toimivat kakun kirpeänä elementtinä. Erään vieraan kommentti kakkuun oli: ''Niin hyvää kakkua, että ihme, kun se ei tullut uniinkin!''
Seitanpiirakassa on pääroolissa Biona Organic -merkkiset marinoidut soijapalat, joita löytyy nykyään ainakin hyvin varustelluista K-ryhmän kaupoista. Kesäkurpitsa on tähän aikaan vuodesta edullista, joten vaikka kasvimaan sato odottaa vielä kypsymistään, löytyy sitä hyvään hintaan kaupoista.
Marjaisa kinuskikakku  
(8-10 palaa)

Pohja
3 dl sokeria
0,25 tl suolaa
1,5 dl rypsiöljyä
2 dl omenasosetta 
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja
3 dl vissyä
Täyte
350 g tuoreita mansikoita
2 dl tuoreita vadelmia
1 prk (2 dl) kauravispiä
1/2 tl vaniljajauhetta / 2 tl vaniljasokeria
3 rkl sokeria
Kinuski
2 dl kauravispiä
2 dl fariinisokeria
Kuorrutus 
2 prk (yht. 4 dl) kauravispiä
1/2 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
3 rkl sokeria

Sekoita sokeri, suola, öljy, omenasose ja vaniljajauhe. Anna tekeytyä 5 min. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää kahdessa osassa vuorotellen vissyn kanssa.

Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista 175 asteessa n. 30 min. Anna jäähtyä ja leikkaa kolmeen (18 cm) ympyrään. Kokoa kolmas ympyrä muutamasta osasta (tämä tulee keskelle, eikä siis näy lopputuloksessa).

Viipaloi mansikat. Vaahdota kauravispi kuohkeaksi ja lisää sokerit. Levitä 1/2 kermasta ensimmäisen kakkupohjan päälle. Asettele päälle 1/2 mansikoista ja vadelmista. Nosta kahdesta osasta koottu ympyrä päälle ja toista sama. Nosta kolmas osa kanneksi ja laita jääkaappiin kinuskin valmistamisen ajaksi.

Sekoita pinnoitetussa kattilassa kaurakerma ja fariinisokeri. Kuumenna ja anna kinuskin tekeytyä hiljalleen kuplien n. 20 min. Kinuski on valmista, kun seos on paksuuntunut aavistuksen verran. Voit tehdä vesitestin: pudota kylmään veteen tippa kinuskia ja jos se jähmettyy pisaraksi, kinuski on valmista. Lusikoi kakun päälle ja anna jähmettyä muutaman tunnin ajan tai yön yli.

Vaahdota kauravispi kuohkeaksi. Sekoita joukkoon sokeri. Levitä kakun reunoille ohut kerros kermaa ja lusikoi loput pursotinpussiin. Pursota kakun reunoille ja päälle kermaa ruusutyllalla. Anna tekeytyä jääkaapissa hetken aikaa ennen tarjoilua.
 Seitan-kesäkurpitsapiirakka

(10-12 palaa)

Pohja
100 g maidotonta margariinia
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl perunajauhoja
3/4 tl suolaa
3 rkl vettä
Paahdetut kesäkurpitsat
1 pieni keltainen kesäkurpitsa
1 rkl öljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
Täyte
1 (2,5 dl) prk kaurakermaa 
1 prk (2 dl) kaurafraichea, Oatly
3 rkl perunajauhoja
kasvisliemikuutio
(sipulijauhetta)
Pinnalle
1 prk (350 g) marinoituja seitanpaloja, Biona Organic


Nypi margariini, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteisen uunin alatasolla n. 5 min.

Suikaloi kesäkurpitsa juustohöylällä ja sekoita joukkoon öljy mausteet. Levitä tasaiseksi kerrokseksi piirakan päälle. Jatka paistamista n. 15 min.

Sekoita kulhossa kaurakerma ja -fraiche sekä perunajauho. Murustele kasvisliemikuutio ja lisää täytteen sekaan. Mausta halutessasi sipulijauheella. Kaada vuokaan kesäkurpitsojen päälle. Revi seitanpaloista hieman pienempiä ja ripottele tasaisesti täytteen päälle. Jatka paistamista vielä 20-30 min, kunnes täyte on hyytynyt. Tarjoile jäähtyneenä.


sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Kirsikka-suklaajuustokakku

Heippa! Tämä viikonloppu onkin ollut erittäin kirsikkateemainen, sillä leivoin tämän juustokakun lisäksi myös oman pihan kirsikoista piirakan pakkaseen. :-) Voit halutessasi käyttää oman pihan kirsikoita, mutta lisää silloin sokerin määrää!
Tässä kakussa yhdistyy rapea suklainen pohja, mehevät kirsikat ja vaniljainen täyte. Kirsikoiden perkaamista lukuun ottamatta kakku syntyy nopeasti ja vähällä vaivalla! Onneksi kirsikat saa puhdistettua käsiä sotkematta, kun käyttää apuna pientä lusikkaa. ;-)
 Kirsikka-suklaajuustokakku
(8-10 annosta)

Pohja
1 pkt (154 g) Oreo Brownie -keksejä
50 g maidotonta margariinia
Täyte
n. 400 g kirsikoita
1 pkt (n. 350 g) Silken tofua 
TAI 2 prk Sheesen maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl perunajauhoja
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Koristelu
kirsikoita, suklaata, oreoita tms.

Murusta keksit hienoksi rouheeksi ja sekoita sulatettuun, jäähtyneeseen margariiniin. Painele leivinpaperilla vuoratun tai silikonisen irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle.

Pese ja halkaise kirsikat. Poista kivet esim. pienen lusikan avulla. 

Sekoita kulhossa soseutettu tofu /tuorejuusto, perunajauho ja sokerit. Kaada vuokaan pohjan päälle ja ripottele kirsikat kakun pinnalle. Voit myös halutessasi sekoittaa täytteen ja kirsikat. Paista 175 asteessa n. 40 min tai kunnes kakku tuntuu hyytyneen keskeltä. Tarkkaile, ettei pinta pala! Ota uunista lämmöt pois ja anna kakun tekeytyä jälkilämmössä. Muutoin kakun pinta saattaa haljeta!

Anna jäähtyä mielellään yön yli ja koristele tuoreilla kirsikoilla.