sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Pretzelit

Heippa! Päätin lauantaina, että oli jo korkea aika kokeilla pretzeleiden leipomista. Kyseessä on siis saksalainen rinkeli, jonka päälle ripotellaan suolarakeita. Omani eivät ihan rinkeleitä muistuta, mutta maussa ei sen sijaan ole vikaa. ;-) Löysin ohjeen Pirkka-lehdestä. Alkuperäinen ohje ja tarkemmat vaihekuvat täältä.
 Pehmeät pretzelit
(8 kpl)

Taikina
2,5 dl lämmintä vettä
½ ptk hiivaa (tuore)
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl sulatettua maidotonta margariinia
5-6 dl vehnäjauhoja
Soodaliemi
5 dl vettä
4 rkl ruokasoodaa
Pinnalle
karkeaa suolaa
75 g maidotonta margariinia sulatettuna

Liota hiiva ja sokeri lämpimään veteen. Kun hiiva kuplii, lisää suola ja margariini.

Lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikinasta muodostuu pehmeä pallo. Vaivaa taikinaa noin 10 min. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.

Valmista ruokasoodaliuos keittämällä vettä ja lisäämällä joukkoon ruokasooda. Anna liuoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan ja pyöritä osat noin 40 cm pitkiksi tangoiksi. Pyöräytä tangot ensin hevosenkengän muotoon, kierrä päät toistensa ympäri ja taita rinkelin päälle sydämen muotoon.

Kasta pretzelit ruokasoodaliuokseen pariksi minuutiksi ja nosta sitten varovasti leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Ripottele märkien pretzelien päälle karkeaa suolaa.

Paista pretzeleitä 250 asteessa noin 8 minuuttia tai kunnes niiden pinta on saanut kauniisti väriä.

Voitele pretzelit margariinisulalla heti uunista ottamisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti