sunnuntai 21. elokuuta 2016

Pestotäytteinen boston

Heippa! Tein ensimmäistä kertaa elämässäni pestoa itse, vaikka olenkin tiennyt sen olevan helppoa ja voittavan kauppojen versiot mennen tullen. Innostus lähti tällä kertaa siitä, että halusin tehdä pestotäytteisen bostonkakun, mutten löytänyt kaupasta vegaanista versiota. Vaihdoin pinjansiemenet edullisempiin auringonkukan siemeniin ja parmesaanin jätin suosiolla pois. Tilalle voi halutessaan raastaa vegaanista parmesaania tai pizzajuustoa.
Bostonkakun tapaan leivottu leipä on näyttävä tarjottava, josta palan voi helposti irrottaa syötäväksi. Pestotäyte ja rapeat auringonkukan siemenet tekevät leivästä astetta parempaa tarjottavaa.
Pestotäytteinen boston
(10 sämpylää)

Taikina
1/4 pkt hiivaa
3 dl makeuttamatonta mantelimaitoa tai vettä
½ dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
n. 7½ dl jauhoja
Pesto
1 ruukku basilikaa
½ dl auringonkukan siemeniä
½-1 dl oliiviöljyä
1 tl valkosipulijauhetta (/yksi kynsi)
suolaa, mustapippuria
(50 g vegaanista juustoraastetta)
Koristelu
auringonkukan siemeniä

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää öljy, suola ja jauhot desi kerrallaan. Alusta taikina kimmoisaksi ja anna kohota liinan alla vähintään tunnin ajan.

Soseuta tehosekoittimessa basilika ja auringonkukan siemenet. Lisää tarvittaessa öljyä. Surauta lopuksi joukkoon mausteet ja halutessasi juustoa.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä suorakulmaiseksi levyksi. Levitä päälle pesto ja kieritä napakaksi rullaksi. Jaa rulla kymmeneen osaan ja asettele palat leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Kohota 10-15 min.

Ripottele pinnalle auringonkukan siemeniä ja paista 225 asteessa n. 30 min.

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Snickers-raakakakku

Kädet ylös nyt! En haluaisi kehua, mutta olen juuri kehitellyt lyömättömän raakakakun reseptin. Idea ei ole minun, sillä erilaisia versioita Snickers-raakakakuista on netti pullollaan. Oma reseptini syntyi kuitenkin pelkästään fiiliksen pohjalta - ja onneksi syntyikin, sillä tämä on paras koskaan tekemäni kakku! ;-)
Kakun pohjassa maistuvat mantelit, makea taateli ja täyteläinen suklaa. Täyte on puolestaan samettista ja pähkinäistä, sen hyydytysaineena toimii Psyllium ja maapähkinävoi. Psylliumista kirjoittelin jo aikaisemmin, ja sitä löytyy hyvin varustetuista kaupoista edulliseen hintaan. Koko komeuden kruunaa taateleista ja maapähkinävoista tehty kinuski, jota kannattaa valmistaa suosiolla kaksinkertainen määrä. Päälle vielä pähkinöitä ja ripaus suolaa. Kakku on tuhtia ja makeaa, joten pienikin pala riittää taltuttamaan makeanhimon. Valmistin omani 18 cm vuokaan.
Resepti on sokeriton, maidoton, viljaton ja vegaani.
 Snickers-raakakakku
 (5-8 palaa)

Pohja
10 taatelia (kivetöntä ja kuivattua)
100 g cashewpähkinöitä (liotettuna 1-2 h)
 2 rkl raakakaakaojauhetta
ripaus suolaa
Täyte
1 prk kookosmaitoa jääkaappikylmänä
2 rkl psylliumia
2 dl sileää maapähkinävoita
3 taatelia
ripaus suolaa
Kinuski
5 taatelia (kivetöntä ja kuivattua)
2 rkl maapähkinävoita
½ dl vettä
Koristelu
maapähkinöitä
ripaus suolaa

Jauha tehosekoittimessa taatelit muutama kerrallaan. Lisää cashewpähkinät osissa, kunnes seos on tasaista. Pieni rouheisuus ei haittaa, sillä se tuo kakkuun purutuntumaa. Lisää loput aineet ja kieräytä tehosekoittimessa. Painele massa leivinpaperilla vuoratun, pienen irtopohjavuoan (18 cm) pohjalle. 
Anna tekeytyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

Lusikoi tehosekoittimeen kookosmaidon jähmettynyt osa. Sekoita kulhossa psyllium ja kookosmaidon nestemäinen osa. Anna turvota hetki. Soseuta tehosekoittimessa kookosmaito, maapähkinävoi, taatelit ja suola. Anna laitteen käydä, kunnes koostumus on sileä. Lisää lopuksi psyllium ja sekoita. Kaada täyte vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa parin tunnin ajan.

Soseuta kinuskin aineet tasaiseksi. Levitä kakun päälle ja ripottele pinnalle maapähkinät ja suola.

sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

50-luvun teemabileiden tarjottavat

Järjestin viikonloppuna juhlat 50-luvun tyyliin ja olihan tarjolla oltava teemaan sopivia herkkuja. Vieraina oli muutamia erikoisruokavalioita noudattavia, joten jo senkin takia päätin toteuttaa tarjottavat vegaanisina. Lupaan, että kelpaavat sekasyöjillekin!
Muffinit saivat mehevyytensä banaanimurskasta, joka toimii samalla myös hyvänä kananmunan korvikkeena. Taikinaan laitoin reilusti kaakaojauhetta ja tummasuklaasattumia. Päällä oli 50-luvun henkeen reilusti kuorrutetta ja tietenkin kirsikoita.
Hotdogsämpylöiden leipominen vie aikaa, mutta on ehdottomasti sen arvoista. Voittaa kaupan versiot sata nolla! Väliin laitoin soijanakkeja, ketsuppia ja sinappia. Aika yksinkertaisella linjalla mentiin siis, mutta kaikki hodarit katosivat parempiin suihin illan aikana. :-)
 Suklaahippumuffinit
(12-14 kpl)

3 dl mantelimaitoa
2 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria
2 dl kaakaojauhetta
1 dl kaakaojauhetta
2 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g maidotonta margariinia sulatettuna
2 banaania soseutettuna
150 g tummaa, maidotonta suklaata rouhittuna
Kuorrutus
1 prk (250 ml) Alpron vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1½ dl tomusokeria
Koristelu
kirsikoita

Sekoita kulhossa mantelimaito ja sokerit. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen margariinisulan kanssa. Sekoita lopuksi sekaan banaanit ja suklaarouhe.
Lusikoi taikina vuokiin ja paista 200 asteessa 16-20 min koosta riippuen. Anna jäähtyä.

Vaahdota kerma napakaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokerit. Laita kermavaahto pursotinpussiin ja pursota muffineiden päälle. Koristele kirsikoilla.
 
 Hot dog -sämpylät
(40 pientä tai 20 isoa)

5 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
1 pkt hiivaa
12 dl vehnäjauhoja
50g huoneenlämpöistä maidotonta margariinia
1rkl suolaa
Täyte
2 pss soijanakkeja (Hälsans kök, pakaste)
sinappia, ketsuppia

Liota hiiva lämpimään mantelimaitoon. Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa 10-20 minuuttia . Anna taikinan levätä kulhossa 30 minuuttia. Jaa taikina 20 osaan, pyörittele niistä pitkulaisia sämpylöitä. Laita leivinpaperilla peitetylle pellille ja kohota huoneenlämmössä 1,5 tuntia. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Halkaise jäähtyneet sämpylät poikittain. Halkaise myös soijanakit. Täytä hotdogit.

sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Croissantit

Olen viimeksi leiponut croissantteja joskus yläasteella. Usein ajatellaan, että voitaikinan tekeminen on monimutkaista ja aikaavievää. Taikinan voi kuitenkin valmistaa jo edellisenä iltana, jolloin aamulla jää tehtäväksi vain rullailu ja paistaminen. Alkuperäinen ohje löytyi täältä.
Croissantit
(12 kpl)

250 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl vettä
Voiteluun:
1 rkl öljyä
1 rkl vettä

Ota margariini pehmenemään huoneenlämpöön viimeistään tunti ennen leipomista.

Nypi kulhossa murumaiseksi jauhot ja 1/3 margariinista. Sekoita joukkoon kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Anna taikinan jähmettyä hetki jääkaapissa.

Kauli taikina neliöksi. Viipaloi loppu voi valmiiksi odottamaan. Asettele voipalat taikinan päälle. Kauli taikinan reunat ohuiksi. Käännä reunat voin päälle tasaiseksi paketiksi.
Kauli koko taikina voipaloineen päivineen ohuemmaksi levyksi. Taittele taikinalevy kolmeen osaan ja kauli ohuemmaksi. Toista 3-4 kertaa.

Laita taikina jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta taikinan rakenne ja käsiteltävyys paranevat huomattavasti.

Kauli taikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta samankokoisia kolmioita. Rullaa kolmionmuotoiset taikinat croissantin muotoon leveämmästä reunasta lähtien.
Voitele croissantit vesi-öljyseoksella. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.

sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Kevennetty mustikka-kookosraakakakku

Raakaleivonnaiset ovat tuhtia tavaraa, sillä niissä on usein käytetty reilusti pähkinöitä ja kookosöljyä. Kyse on tietysti luonnon omista, ravitsevista raaka-aineista, mutta raakakakulla voi herkutella halutessaan myös kevyemmin. Tässä kakussa ei ole käytetty pähkinöitä, joten se sopii myös pähkinäallergikolle. Resepti on vegaaninen ja sokeriton.
Pidän raakaleivonnasta, mutta haluan toteuttaa reseptit mahdollisimman vähillä raaka-aineilla. Macat ja muut erikoisuudet jäävät ostamatta, eikä niitä aina välttämättä tarvita onnistuneeseen lopputulokseen. Tällä kertaa kakussa on vain kaksi hieman erikoisempaa ainesosaa: chiasiemenet ja psyllium. Psyllium on tunnetuin gluteenittomasta leivonnasta, mutta sillä voi myös hyydyttää raakakakun. Pienellä purnukalla taisi olla hintaa vähän päälle kaksi euroa. Psyllium hyydytti kakun nopeasti, eikä sen makua erotu täytteestä.
 Kevennetty mustikka-kookosraakakakku
(8-10 annosta)

Pohja
12 kuivattua, kivetöntä taatelia
1,5 dl kaurahiutaleita (luomu)
1 rkl kookosöljyä sulatettuna
½ tl kardemummaa
Täyte
2 rkl psylliumia
3-4 dl vettä
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
2 dl kotimaisia pakastemustikoita sulatettuna
3-4 rkl agavesiirappia tai muuta nestemäistä makeuttajaa
Kuorrute
1 dl pakastemustikoita
1 rkl chiasiemeniä

Liota taateleita tarvittaessa kylmässä vedessä, mikäli ne tuntuvat kuivahtaneilta. Soseuta taatelit osissa tehosekoittimessa ja lisää sekaan kaurahiutaleet, kookosöljy ja kardemumma. Sekoita tasaiseksi massaksi. Painele massa pienen (18 cm) leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

Sekoita kulhossa psyllium ja vesi. Anna turvota hetken aikaa. Sekoita monitoimikoneessa kookosmaito, mustikat ja makeuttaja. Lisää lopuksi psyllium ja anna laitteen käydä, kunnes seos on tasaista. Kaada vuokaan pohjan päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli.

Soseuta mustikat ja chiasiemenet teho- tai sauvasekoittimella. Lusikoi kakun päälle tai tarjoile erikseen.

sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Kaurasämpylät

Heippa! Nyt ollaan ihan perusasioiden äärellä. Sämpylöiden leipominen on siitä palkitsevaa hommaa, että niiden tekemisessä on melkein mahdotonta epäonnistua. Nämä kaurasämpylät valmistuvat pienellä vaivalla, eikä kohottamiseenkaan mene kovin kummoisia aikoja.
 Kaurasämpylät
(8-10 kpl)
1/3 pkt hiivaa
2,5 dl kauramaitoa
½ tl suolaa
½ dl öljyä
2½ dl kaurajauhoja
4 dl vehnäjauhoja
Liota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Lisää öljy ja suola.
Alusta jauhot taikinaan desi kerrallaan. Anna kohota liinan alla vähintään tunti.
Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä pyöreitä palloja. Kohota 10-15 min.
Paista 200 asteessa n. 15 min. 

sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Pienet vegaaniset raparperipiirakat

Heippa! Jatkossa vegaaniset reseptit tulevat yleistymään huomattavasti, sen verran osaan jo tässä vaiheessa ennustaa. Luultavasti mukaan mahtuu myös ihan perinteisiäkin leivoksia, joten ainakaan siitä ei kannata olla huolissaan. :-) Toisaalta olisi myös kiva saada teidätkin innostumaan näistä helpoista ja vähintään yhtä maukkaista vegaaniresepteistä!
Nämä pienet raparperipiirakat leivoin, kun huomasin raparperipensaan räjähtäneen taas täysiin mittoihinsa. Meiltä ei ainakaan raparperit pääse loppumaan, siitä pitää huolen tuo ihmeen tuottoisa kasvi. Nyt onkin siis taas aika leipoa piirakoita ja keitellä kiisseleitä!
Reseptin löysin joskus jostain mainoslehtisestä pari vuotta sitten, sillä eihän hyviä raparperireseptejä vaan voi olla liikaa. Tämä onkin yksi suosikkiresepteistäni, koska siinä on lähestulkoon ainoa piirakkapohja, jonka saa aina onnistumaan. Helposti muotoiltava taikina, joka kauliutuu siististi vuokaan ja paistuu täydellisen rapeaksi uunissa. Täytteessä maistuu raparperin lisäksi vanilja ja manteli.
Voit valmistaa piirakat myös yhteen isompaan vuokaan. Täytteen hyydyttävää munankorvikejauhetta saa hyvin varustelluista ruokakaupoista muutamalla eurolla.
 Pienet vegaaniset raparperipiirakat
(5-6 pientä tai yksi iso)

Pohja
2 dl kaurajauhoja (tai 2½ dl vehnäjauhoja)
½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
ripaus suolaa
75 g maidotonta margariinia
½ dl kylmää vettä
Täyte
250 g (1 prk) Oatlyn vaniljakastiketta
2,5 dl Alpron mantelin makuista soijajukurttia
2 rkl munankorvikejauhetta (Orgran no egg)
1 tl vaniljasokeria tai 1-2 tippaa vanilja-aromia
Pinnalle
3-4 raparperin vartta
2 rkl sokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon kuutioitu margariini. Lisää lopuksi vesi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa.

Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohut levy. Jaa tasan pieniin silikonisiin vuokiin tai yhteen isompaan vuokaan. Painele vuoan muotoon ja siisti reunat.

Sekoita täytteen aineet ja lusikoi vuokiin.

Pilko raparperit noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele piirakoiden pinnalle raparperit ja sokeri.

Paista pieniä piiraita 200 asteessa 30 min ja isoa 40 min. Jäähdytä ja irrota vuoista.