sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Vegaaninen mokkajuustokakku

Heippa! Pahoittelut huonolaatuisista kuvista, jotka eivät tee oikeutta tälle täydellisesti onnistuneelle kakulle. Olen jo pitkään kehitellyt psylliumilla hyydytettyä juustokakkua, mutta aikaisemmat ovat jääneet liian löysiksi. Psyllium sopii vegaanisten juustokakkujen hyydyttämiseen todella hyvin. Psylliumia löytyy suuremmista ruokakaupoista parin euron hintaan.
Tässä kakussa toinen hyydyttävä ainesosa on tumma suklaa. Kakku onkin jokaisen suklaan ystävän unelma: rapea suklaakeksipohja, mokkainen suklaatäyte ja päällä reilusti suklaarouhetta. Kahvi taittaa suklaan makeutta hyvin, eikä lopputulos ole liian makea.
 Vegaaninen mokkajuustokakku
(10-12 palaa)

Pohja
1 pkt (175 g) Oreoita
70 g maidotonta margariinia
Täyte
1½ levyä Pandan tummaa suklaata
1 tlk (400 g) Yosa Vaniljaa
2 rkl psylliumia
1 prk (2,5 dl) Alpron vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
½ tl mokka-aromia (tai 1 dl vahvaa kahvia jäähtyneenä)
Koristelu
½ levyä Pandan tummaa suklaata rouhittuna

Murustele Oreot hienoksi rouheeksi. Lisää sulatettu, jäähtynyt margariini. Painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Paloittele suklaa ja sulata miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Ota kattila liedeltä. Sekoita Yosan joukkoon psyllium ja anna turvota. Vaahdota vispikerma kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon Yosa, vaniljasokeri, suklaasula ja mokka-aromi tai kahvi. Levitä vuokaan. Anna tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan, mielellään yön yli.

Irrota kakku vuoasta ja koristele rouhitulla suklaalla.

sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Pienet hillopullat

Heippa! Kiireettömänä viikonloppuaamuna tuli sellainen fiilis, että oli pakko päästä leipomaan pullaa. Onneksi kaapeista löytyi kätevästi tarvittavia aineita, eikä tarvinnut lähteä kauppaan. Tällä kertaa perinteiset korvapuustit vaihtuivat hillopulliin.
Näiden hillopullien salaisuus on pehmeä ja kostea taikina, jossa maistuu kardemumma ja vanilja. Pehmeän taikinan saa aikaiseksi, jos jättää jauhojen määrän vähemmälle ja pyörittelee pullat hyvin jauhotetulla alustalla. Hillopullat saivat makean-kirpeän sydämen boysenmarjahillosta, joka antoi pullille täydellisen loppusilauksen. Voit käyttää halutessasi esimerkiksi vadelma- tai mansikkahilloa. Resepti on vegaaninen, munaton ja maidoton.
 Pienet hillopullat
(n. 30 kpl)
 
Taikina
5 dl kauramaitoa (esim. Yosa tai Planti)
2 dl sokeria
1 pkt hiivaa
1 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
n. 13 dl jauhoja
200 g maidotonta margariinia sulatettuna
Pinnalle
hilloa (esim. boysenmarja tai vadelma)
raesokeria

Liota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Lisää sokeri, kardemumma, vaniljasokeri ja suola.
Alusta jauhot taikinaan desi kerrallaan. Taikina saa jäädä hieman löysäksi, sillä silloin pullat ovat mehevämpiä. Lisää lopuksi margariini. Alusta kimmoisaksi. Kohota liinan alla n. 40 min. 
 
Vaivaa ilmakuplat pois jauhotetulla alustalla. Jaa taikina ensin kahteen osaan ja osat 10-15 samankokoiseen palaan. Määrä riippuu siitä, minkä kokoisia pullia haluat. Pyörittele palat palloiksi ja laita pellille leivinpaperin päälle. Kohota liinan alla n. 30 min. Painele pullien keskelle syvä kuoppa sormella, lusikoi kuoppaan hilloa ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa 10-15 min.
 
Vinkki! Paistonkestävää marmeladia/hilloa käyttämällä hillo ei leviä uunissa.

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Suklaakakku vanilja-sitruunatäytteellä

Heippa! Tarjouduin leipomaan ystävän syntymäpäiväjuhliin kakkua, jonka mauksi päätyivät hetken pohdinnan jälkeen suklaa, sitruuna ja vanilja. Resepti on vegaaninen, munaton ja maidoton.
Kakkupohjan alkuperäinen resepti löytyy täältä. Kakussa yhdistyy mehevä suklainen pohja, täyteläinen vanilja ja raikas sitruuna. Kirsikkana kakun päällä on runsas suklaakuorrutus.
Sitruuna tasapainottaa kakun makeutta, joten vaikka yhdistelmä epäilyttäisi - kannattaa ehdottomasti kokeilla! ;-)
 Suklaakakku vanilja-sitruunatäytteellä
(8-10 palaa)

Taikina
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 3/4 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl perunajauhoja
1/4 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl soijajogurttia
2 dl omenasosetta
2 dl kuumaa kahvia
Täyte
1 prk Alpron vispikermaa (tai muuta kasvipohjaista vispikermaa)
1 rkl vaniljasokeria
1 pss (140 g) Muffinitäyte Sitruunaa (Dr. Oetker) 
Kuorrutus
1 dl kookosmaitoa
1 levy (150 g) Pandan tummaa suklaata

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon soijajogurtti, omenasose ja lopuksi kahvi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (18-20 cm). Paista 175 asteessa noin 50 min tai kunnes taikinaa ei tartu tikkuun kokeillessa. Anna jäähtyä.

Vaahdota vispikerma kuohkeaksi. Sekoita joukkoon vaniljasokeri. Leikkaa kakkupohja poikittain kolmeen yhtä paksuun osaan. Levitä alimmaiselle kakkulevylle hieman alle puolet vaahdosta. Purista pinnalle puolet sitruunatäytteestä niin, että sitä tulee tasaisesti kakun väliin. Nosta toinen levy kanneksi ja levitä päälle suurin osa kermavaahdosta. Pursota päälle loppu sitruunatäytteestä. Nosta viimeinen levy kanneksi. Levitä reunoille loput kermasta. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli tai vähintään muutaman tunnin ajan.

Sekoita kattilassa paloiteltu suklaa ja kookosmaito. Sulata suklaa miedolla lämmöllä. Levitä kakun päälle ja reunoille suklaasulaa niin, että osa valuu alas reunoja pitkin. Anna jähmettyä jääkaapissa ja koristele esim. tomusokerin ja sabluunan avulla.

Vinkki! Oma kakkupohjani jäi paiston jälkeen kosteaksi, joten en käyttänyt lisäkostutusta. Voit kuitenkin tarvittaessa käyttää 1-1 ½ dl sitrusmehua.

sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Suklaahippukeksit (cookies)

Heippa! Pahoittelut pitkästä tauosta, mutta viime aikoina koulu- ja joulukiireet ovat vieneet aikaa leivonnalta. Olin ajatellut tehdä uudenvuoden aatoksi raakakakkua, mutta päädyinkin viemään keksejä tulijaisina juhliin. Suklaahippukeksit, eli cookiesit, tulevat Amerikasta, jossa kaikki on suurempaa. Niinpä paistoin kookkaita keksejä ja upotin taikinaan runsaasti suklaahippuja. Pakko sanoa, että nämä ovat ehkä parhaita koskaan leipomiani keksejä. ;-)
Alkuperäinen resepti löytyi täältä, kuten kaikki parhaat vegaanireseptit usein löytyvätkin. Noudatin reseptiä aika tarkkaan, mutta tein joitain muutoksia sen perusteella, mitä kaapeista sattui löytymään.
Suklaahippukeksit
(16 pientä tai 10 suurta)

1 3/4 dl sokeria
1½ dl rypsiöljyä
½ dl mantelimaitoa tai soijajukurttia
1 rkl perunajauhoja
3-5 tippaa vanilja-aromia
3½ dl vehnäjauhoja
½ leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl suklaarouhetta tai -hippuja

Vispaa sokeria, öljyä ja mantelimaitoa muutaman minuutin ajan. Yhdistä kuivat aineet (ei suklaata) keskenään ja sekoita taikinan joukkoon muutamassa erässä. Lopussa sekoittaminen kannattaa tehdä käsin. Vaivaa joukkoon suklaahiput.

Muotoile taikinasta palloja ja litistä leivinpaperoidun pellin päälle. Kymmenen suurta keksiä mahtuu yhdelle pellille. sillä keksit eivät juuri leviä. Paista 175 asteessa 8-10 minuuttia.

sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Joulutortut ja maailman lehtevin taikina

Heippa! On taas se aika vuodesta, kun kyökin puolelta leviää kanelin ja jouluisten mausteiden tuoksu. Se aika, kun raikkaat kesäherkut vaihtuvat täyteläisiksi ja suklaisiksi. Se aika, kun tehdään vuoden ensimmäiset joulutortut. Kyllä vain, vuoden paras aika on koittanut.
Siitä on ainakin kaksi tai kolme vuotta, kun päätin leipoa joulutorttujen taikinan itse. Ajattelin sen kuitenkin olevan vaivalloista ja aikaavievää, joten lykkäsin asiaa aina seuraavaan jouluun. Nyt päätin viimein korvata vääryyden - ja tiedättekös mitä? Ei se ollut lainkaan vaikeaa. Se oli oikeastaan aika rentouttavaa puuhaa, joka sopii kiireettömään viikonloppuaamuun kuin nenä päähän. ;-)
Alkuperäinen resepti on Pirkan ja sieltä löytyy myös selkeät vaihekuvat taikinan tekoon. Oma versioni on muuten sama, mutta vaihdoin voin maidottomaan margariiniin ja jätin kananmunalla voitelun. Resepti on siis vegaaninen, munaton ja maidoton. Suosittelen kokeilemaan taikinan tekoa tällä ohjeella, sillä lopputulos on kuohkea ja lehtevä.
 Joulutortut ja maailman lehtevin taikina
(12-14 kpl)

Taikina
300 g maidotonta margariinia (kylmää)
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kylmää vettä
Pinnalle
1 prk marmeladia (esim. puolukka-kirsikka)
tomusokeria

Nypi jauhot ja 100 g kuutioitua margariinia murumaiseksi. Lisää vesi nopeasti sekoittaen. Muotoile taikina kelmun sisään levyksi ja anna jähmettyä jääkaapissa tunnin ajan. Voit laittaa taikinan myös pakkaseen, jossa se jähmettyy 10 minuutissa. 

Kauli taikina noin 30 cm x 30 cm:n kokoiseksi levyksi.Viipaloi kylmä margariini ja levitä palat levyn keskelle. Taita taikinan nurkat rasvan päälle. Jauhota taikinaa kevyesti ja kauli taikina ohuemmaksi. Kauli varovasti kulmia kohden, jotta rasva pysyy sisällä. Taita levy kolmeen osaan ja kauli. Taittele kolmeen osaan ja kaaviloi. Taita taikina vuorotellen eri suuntiin. Taita taikina vielä kolmeen osaan ja nosta kelmussa pakastimeen noin 15 minuutiksi.

Toista kauliminen vielä muutamaan kertaan. Leikkaa taikinasta neliöitä ja muotoile tähtitorttujen muotoon. Laita tortut pellille leivinpaperin päälle ja lusikoi niiden keskelle marmeladia. Paista 250-asteessa noin 8-12 minuuttia.

Koristele halutessasi tomusokerilla.

sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Isänpäivän vegaaninen brunssi

Heippa! Aamu alkoi tarjoilemalla vegaanista herkkubrunssia ja lahjoja isälle. :-)
Selailin Pirkka-lehteä ja mieleen jäi pyörimään idea kakkuvuokaan tehdystä pannukakusta. Pannari saa juhlavan ja kakkumaisen ulkomuodon - ja se sopii myös pienemmän porukan tarjottavaksi. En ole ennen tehnyt vegaanista pannukakkua, mutta se onnistui yllättävän hyvin. Resepti löytyi Chocochilin blogista. Pannukakun kanssa tarjotaan tietenkin perinteisesti (soija)vispikermaa ja (pika)mansikkahilloa! ♥
Hasselpähkinäinen soodaleipä valmistuu ilman kohottelua ja sopii täydellisesti aamupalapöytään. Reseptin löysin Hyvä terveys -lehdestä, mutta muokkailin reseptiä reilulla kädellä. Leipä paistui täydellisesti ja sanonpa vaan, että tämä leipä pääsi heti luottoreseptien kärkeen! ;-)
Pannukakku kakkuvuoassa

3 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
ripaus suolaa 
½ dl sokeria 
1 dl maustamatonta soijajogurttia 
5dl mantelimaitoamaitoa
maidotonta margariinia



Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää soijajogurtti ja mantelimaito. Anna turvota hetken aikaa.

Voitele ja jauhota kakku- tai piirasvuoka. Kaada vuokaan taikina ja ripottele pinnalle muutama margariininokare. Paista 200 asteessa n. 30 min, siirrä sitten uunin ylätasolle ja paista vielä 10 min. Tällöin pannari saa kauniisti väriä pintaan.

Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua, jotta rakenne jähmettyy. Tarjoa esimerkiksi pikahillon ja soijakerman kanssa.
Pikahillo

2 dl kotimaisia pakastemansikoita
2 rkl chiasiemeniä
1 tl vaniljasokeria

Kuumenna kattilassa sulaneet mansikat liemineen. Hämmentele, kunnes mansikat ovat hieman soseutuneet, suunnilleen 5 min. Lisää chiasiemenet ja vaniljasokeri. Kaada puhtaaseen lasipurkkiin tai kulhoon. Anna jähmettyä ja jäähtyä ennen tarjoilua.

 
 Mangojäätelö
(2 annosta)

1 pss (300 g) pakastemangoa
1 dl soijakermaa vaahdotettuna (loput pannareiden kanssa tarjottavasta)
ripaus piparkakkumaustetta tai kanelia

Sekoita blenderissä jäiset mangopalat, kermavaahto ja mausteet. Anna blenderin käydä, kunnes seos on silkkistä ja kaikki mangot ovat muussaantuneet.
 Lusikoi laseihin ja tarjoile esimerkiksi raakasuklaan kanssa.
Hasselpähkinä-soodaleipä

4½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
1½ dl hasselpähkinöitä karkeana rouheena
2½ dl makeuttamatonta mantelimaitoa
½ dl öljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi.
Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä pyöreä limppu.
Paista 200 asteisen uunin alatasolla noin 30 min.

sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Härkislihapiirakka

Heippa! Pirkka-lehdessä oli eri aikakausien perinneruokia ja -leivonnaisia, joista yksi oli lihapiirakka. Halusin heti leipoa kyseistä herkkua - tosin ilman lihaa ja kananmunaa. Täytteeksi valikoitui soijan sijaan kotimainen Härkis-valmiste, joka on ollut meidän keittiössä ahkerassa käytössä. ''Tästä tulee ihan mieleen lapsuuden herkku, sellainen jota mummo aina teki!'' Oli ensimmäinen kommentti, jonka piirakasta sain. ;-)
Piirakassa on lehtevä taikinakuori ja reilusti Härkis-riisitäytettä. Alkuperäisessä reseptissä täytteen päällä käytettiin keitettyä kananmunaa, jotka voisi halutessaan korvata vaikkapa tofulla ja mustasuolalla. Piirakka on kuitenkin ruokaisa ilmankin. Oikaisin käyttämällä valmista lehtitaikinaa, mutta halutessaan taikinan voi valmistaa itse.
 Härkislihapiirakka
(pellillinen)

Pohja
1 ptk (500 g) lehtitaikinalevyjä (esim. Pirkka)
Täyte
3/4 dl puuroriisiä
5 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
2 tl öljyä
1 iso sipuli
1 pkt (250 g) Härkistä 
½ tl suolaa
mustapippuria, maustepippuria
1 dl kasvikermaa (esim. Alpro)
Voitelu
öljyä, vettä

Keitä riisi fondilla maustetussa vedessä, noin 15 min. Valuta ylimääräinen vesi.

Kuutioi sipuli ja paista hetki pannulla öljyssä. Lisää Härkis ja mausteet. Ota pannu levyltä ja anna jäähtyä hetki. Lisää riisit ja ruokakerma. 

Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä suorakulmaiseksi levyksi. Levitä täyte toiselle puolelle levyä ja nosta toinen puoli kanneksi. Nosta pellille ja painele reunat hyvin haarukalla. Pistele pintaan muutama reikä haarukalla. Voitele vesi-öljyseoksella. 

Paista 200 asteessa, uunin alatasolla, noin 30 min.