sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Banaaniraakakakku

Moikka! Innostus raakaleivonnaisten tekoon syttyi uudestaan kahdesta syystä: tehokkaammasta blenderistä (joka hankittiin jo vähän aikaa sitten) ja kirpparilta löytyneestä Karita Tykän Raakaa ja makeaa -kirjasta. Kirjaa selaillessa oli melkein mahdoton päättää, mitä haluaisin kokeilla ensimmäiseksi. Hedelmäkorissa kuitenkin mustui pari banaania, jotka päätin hyödyntää tämän banaanikakun tekemiseen. Parissa kuvassa vilahtaa myös epämääräinen kökkäre kokeilemaani cashewkermaa, jonka reseptiä en ainakaan sellaisenaan tänne vielä julkaise (koostumuksesta tuli aivan liian kiinteää), mutta ehkä sitten myöhempien kokeilujen jälkeen. :-)
En usko raakaruoan ehdottomaan paremmuuteen, mutta raakaleivonnaisten tekeminen on mielestäni hauskaa ja palkitsevaa - kunhan on tehokas blenderi tai sauvasekoitin. Ja kukapa voisi vastustaa ajatusta hyvän mielen kakusta, jota voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikka aamupalaksi? ;-)
Resepti on gluteeniton, maidoton ja vegaaninen. Muuntelin reseptiä hieman kaapin sisällön mukaan ja vaihdoin hunajan kasviperäiseen makeuttajaan.
 Banaaniraakakakku
(8-10 annosta)

Pohja
2½ dl kuorettomia manteleita
 2½ dl kookosrouhetta
1 dl rusinoita (tai kuivattua marjasekoitusta)
ripaus suolaa
1 rkl sulatettua kookosöljyä
Täyte
2 kypsää banaania
2 dl cashewpähkinöitä (liotettuna vähintään tunnin ajan)
4 rkl agavesiirappia
½ sitruunan mehu
5 rkl sulatettua kookosöljyä
½ tl vaniljauutetta
ripaus suolaa
Koristelu
kookoshiutaleita

Laita pohjan ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Vuoraa pieni (n. 18 cm) irtopohja leivinpaperilla. Painele taikina vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.

Laita täytteen aineet blenderiin ja sekoita kunnes massa on tasaista ja kuohkeaa.

Kaada täyte vuokaan ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään kolmen tunnin ajan. Raakaleivonnaiset ovat kuitenkin parhaimmillaan seuraavana päivänä, joten kakku kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Koristele kookoshiutaleilla.

sunnuntai 16. elokuuta 2015

Soijalihapiirakat

Heippa! Kasvislihapiirakat ovat olleet to do -listallani jo ikuisuuden, mutta nyt sekin homma on hoidettu pois alta. En ole kovin innostunut kuumasta öljystä tai uppopaistamisesta.. Valurautapannu onkin tässä tarkoituksessa käytössä lähinnä vappuisin, koska munkinpaistoperinteitä on kunnioitettava. Kasvislihapiirakoita varten piti kuitenkin uhrautua, eikä se nyt niin kamalaa ollutkaan! Nämä piirakat herättivätkin sen verran suurta innostusta jo heti paistovaiheessa, että varmaan täytyy urhautua joskus toistekin. ;-) ''Nämä on paljon parempia kuin oikeat lihikset!''
Ohjeen soijalihapiirakoihin löysin täältä, mutta muuntelin sitä sen mukaan, mitä oli helposti saatavilla. Ohjeen soijajauhojakin löysin kaupasta, mutten viitsinyt ostaa yli puolen kilon säkkiä yhtä desiä varten.. Mutta hyvin tuo ohrajauhokin toimi, enkä usko sillä olleen mitään vaikutusta rakenteeseen tai makuun.
Soijalihapiirakoiden täytteenä ei siis olekaan lihaa, joten ehkä niitä ei edes lihapiirakoiksi voi kutsua, mutta menkööt. Ohje on sattumoisin myös vegaaninen, munaton ja maidoton.
Soijalihapiirakat
(8 kpl)

 Taikina
4 dl kädenlämpöistä vettä
 ½ tuorehiiva
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 dl ohrajauhoa
8-9 dl vehnäjauhoja
Täyte
kasvislientä
2 dl tummaa soijarouhetta
1 dl täysjyväriisiä/puuroriisiä
 3 kevätsipulia (tai 1 tavallinen)
1 valkosipulinkynsi tai valkosipulijauhetta
öljyä
1-2 rkl chilikastiketta
2 rkl ketsuppia
mustapippuria
suolaa
Lisäksi
öljyä 

Valmista ensin täyte. Keitä soijarouhe kypsäksi kasvisliemessä. 
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. 
Silppua sipulit ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää soijarouhe ja paista vielä hetki. Sekoita joukkoon riisi ja mausteet. Maista tarvittaessa, sillä riisi imee paljon mausteita.

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. 
Lisää sokeri ja suola. Sekoita joukkoon ensin ohrajauhot ja puolet vehnäjauhoista.
Lisää sitten loput jauhot ja alusta kimmoisaksi.

Jaa taikina kahdeksaan osaan. Tee yksi piirakka kerrallaan, jotta ensimmäinen ehtii kohota riittävästi paistoon mennessä (n. 30 min). Pyöritä ensin yksi pala pyöreäksi ja kauli n. 1 cm:n paksuiseksi, ovaalinmuotoiseksi lätyksi. Taita lätyskän reunoja sisäänpäin. Levitä toiselle puolelle reilusti täytettä. Sivele reunaan hieman vettä ennen kiinnittämistä. Käännä toinen puoli täytteen päälle ja painele reunat tiiviisti yhteen haarukalla. Jatka samoin kaikkien palojen kohdalla.

Kuumenna öljy valurautakattilassa. Pudota öljyyn pieni pala taikinaa: jos pala nousee heti ylös ja ruskistuu hieman, öljy on riittävän kuumaa. Aseta öljyyn yksi piirakka kerrallaan. Paista, kunnes väri on kullanruskea. Käännä piiras ja paista toinen puoli. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva valuu pois. Toista sama kaikkien piirakoiden kohdalla.

Tarjoile mielellään lämpiminä.

torstai 13. elokuuta 2015

Kaura-pellavasämpylät

Heippa! Rakastan aamuja, jolloin ei ole kiire minnekään, ja voi leipoa sämpylä- tai pullataikinan kohoamaan kaikessa rauhassa. Näiden kaura-pellavasämpylöiden kohottamiseen meneekin vähän aikaa, mutta siinä sivussa voi puuhailla jotain muuta. Tällä kertaa päätin leipoa pieniä sämpylöitä kaurahiutaleista ja pellavansiemenrouheesta. Lopputulos oli kuohkea ja erittäin kuitupitoinen sämpylä, joka sattumoisin on vielä munaton ja maidoton. :-)
 Kaura-pellavasämpylät
(8 kpl)

½ pkt hiivaa
3 dl vettä
½ tl suolaa
½ dl rypsiöljyä (tai muuta öljyä)
3 dl kaurahiutaleita
n. 3 dl vehnäjauhoja
½ dl rouhittuja pellavansiemeniä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta taikinaan ensin kaurahiutaleet, sitten tarvittava määrä jauhoja desi kerrallaan. Lisää lopuksi pellavansiemenet ja kääntele tasaiseksi. Kohota kulhossa liinan alla vähintään tunti.

Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 8 samankokoiseen palaan. Pyörittele palat palloiksi ja nosta leivinpaperoidun pellin päälle. Kohota liinan alla 10-15 min.

Tee veitsellä viillot sämpylöiden päälle halutessasi. Paista 250 asteessa 10-15 min, tai kunnes sämpylät ovat saaneet hieman väriä.

torstai 6. elokuuta 2015

Vegaaninen mustikkapiirakka

Heippa! Tänä vuonna kerättiin ja saatiin mustikoita niin paljon, että pakkasesta riittää niitä pitkän talven varalle ja vielä mustikkapiirakankin voi leipoa ihan surutta. Vielä jos kerran kävisi keräämässä.. Mutta siis, siihen piirakkaan! Ensimmäisenä pahoittelen huonolaatuisia kuvia, jotka nappasin vaan kiireesti ulkosalla. Muutenkaan tämä piirakka ei ehkä ole ulkonäöltään kaikkein kaunein, sillä mustikoiden sekaan sujahti perunajauhoja vähän liian ronskein ottein.. Mutta hei, ei se makua haittaa! ♥
Jotenkin tuo pullapohjainen mustikkapiirakka tuo mieleen lapsuuden: kaikki ne kerrat, kun käytiin keräämässä mustikoita ja leivottiin niistä yhdessä piirakkaa. Ihania muistoja, joihin on mukava palata aina mustikkapiirakkaa leipoessa. ;-) Samalla päästään sitten taas yhteen ikuiseen ongelmaan: pulla- vai murotaikinapohjainen mustikkapiirakka? Ainakin meillä se ''perinteinen'' mustikkapiirakka tehdään pullataikinalla - ja tällä kertaa vieläpä vegaanisena!
 Vegaaninen mustikkapiirakka
(pellillinen)

Pohja
2, 5 dl manteli- tai soijamaitoa
½ pkt hiivaa
1 dl sokeria
½ tl kardemummaa
½ tl suolaa
6-7 dl jauhoja
100 g margariinia sulatettuna (esim. Keiju)
Päälle
200-400 g mustikoita
2 rkl perunajauhoja (ei niin paljon kuin itse käytin!)

Liota hiiva kädenlämpöiseen mantelimaitoon. Lisää sokeri, kardemumma ja suola.
Alusta jauhot taikinaan desi kerrallaan. Lisää margariinisula ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reinoilta. Kohota liinan alla n. 40 min.

Vaivaa ilmakuplat pois ja kauli taikina leivinpaperoidulle pellille. Kohota liinan alla n. 30 min. 

Sekoita kulhossa mustikat ja perunajauho. Levitä mustikat tasaisesti pohjan päälle. Paista 225 asteessa n. 10-15 min.

maanantai 1. kesäkuuta 2015

Vegaaniset vaniljapullat

Heippa! Tässä olisi vielä yksi vegaaninen leivonnainen ennen, kuin siirryn taas valloittamaan uusia aloja leipomisessa. Oikeastaan näistä pullista tuli vegaanisia vähän vahingossakin: olin ostanut hiivaa ja kauramaitoa, joten jättämällä munan pois, sain niistä kätevästi vegaanisia. Munalla ei ole niin tärkeää roolia pullataikinassa, ettei sitä voisi jättää pois. Pullat saattavat kyllä kuivahtaa hieman munallisia nopeammin - jos nyt säilyvät lautasella niin pitkään! :-D Pullissa on perinteisen kaneli-kaakaotäytteen sijaan vaniljasokeria, jolloin lopputulos on hieman Dallaspulla-tyylinen.
  Vegaaniset vaniljapullat
(10- 12 kpl, koosta riippuen)
Taikina
2,5 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
1 dl tummaa ruokokidesokeria
½ pkt hiivaa
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
6-7 dl jauhoja
100 g margariinia sulatettuna (Keiju)
Täyte
maidotonta margariinia pehmennettynä/sulatettuna
2-3 rkl vaniljasokeria
Pinnalle
raesokeria
Liota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Lisää sokeri, kardemumma ja suola.
Alusta jauhot taikinaan desi kerrallaan. Taikina saa jäädä hieman löysäksi, sillä silloin pullat ovat mehevämpiä. Lisää lopuksi margariini. Alusta kimmoisaksi (n. 10 min).
Kohota liinan alla n. 40 min.
Vaivaa ilmakuplat pois jauhotetulla alustalla. Kauli taikina suorakaiteen malliseksi levyksi.  Levitä päälle margariinia ja vaniljasokeria. Rullaa levy napakaksi rullaksi.
Leikkaa rulla tasaisiksi paloiksi (10-12 palaa). Asettele palat siistimpi leikkauspinta ylöspäin muffinivuoan syvennyksiin. Kohota liinan alla n. 30 min. Ripottele pinnalle raesokeria.
Paista 225 asteessa 10-15 min.

sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Vegaaninen raparperi-mansikkahyydykekakku

Heippa! Alkaa olla taas se aika, kun pihan raparperipensas alkaa tuottaa satoa. Meillä raparperi on niin tuottelias, että sadosta riittäisi jakaa vaikka koko pihapiirille. Nyt täytyykin sitten leipoa mahdollisimman paljon raparperileivonnaisia. :)
Olen innostunut vegaanisten leivonnaisten tekemisestä, sillä siinä on mukavasti haastetta. Paistettavien kakkujen kohdalla munat voi korvata helposti hedelmäsoseilla tai chiahyytelöllä, ja maitotuotteet kasvimaidoilla. Suolaisissa leivonnaisissa on tärkeintä keksiä korvikkeet juustoille ja proteiininlähteille. Hyydytettävien kakkujen kohdalla on kuitenkin jo enemmän haasteita: liivate täytyy korvata jollan muulla hyydyttimellä eikä kananmunaakaan voi käyttää tähän tarkoitukseen paistettavissa juustokakuissa. Agar Agar -jauhe on kuitenkin osoittautunut tehokkaaksi hyydyttäjäksi pienen harjoittelun jälkeen. On olemassa myös muita kasviperäisiä hyydyttimiä, mutta olen vakuuttunut Agar Agarin toimivuudesta. Agar Agar -hiutaleita löytyy hyvn varustetuista ruokakaupoista ja luontaistuoteliikkeistä.
Tässä kakussa yhdistyvät raparperin kirpeys, mansikan makeus ja soijajukurtin pehmeys, unohtamatta pohjan kanelista vivahdetta. Kakku sopii kesän juhlien tarjottavaksi, ja se sopii vegaanista, maidotonta, munatonta ja laktoositonta ruokavaliota noudattaville.
Vegaaninen raparperi-mansikkahyydykekakku
(n. 10 annosta)

Pohja
180-200 g vegaanisia keksejä (esim. Kantolan kaurakeksejä)
200 g margariinia (esim. Keiju)
1/2 tl kanelia
Täyte
2 dl soijavispikermaa
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
500 g (1 prk) Alpro soya maustamatonta jukurttia
3 rkl Agar Agar -hiutaleita
1 1/2 dl mansikkamehua
Kiille
3-4 raparperin vartta
1 1/2 dl sokeria
2 rkl Agar Agar -hiutaleita
1 1/2 dl mansikkamehua

Murustele keksit hienoksi muruksi. Lisää sulatettu margariini ja kaneli. Painele seos tasaiseksi pohjaksi irtopohjavuoan pohjalle. Anna jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

Vaahdota soijavispikerma kuohkeaksi. Lisää sokerit ja soijajukurtti. Sekoita kattilassa Agar Agar ja mehu. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 3-5 min. Sekoita heti täytteen sekaan. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa 2-3 tunnin ajan.

Kuori ja pilko raparperit n. puolen sentin viipaleiksi. Keitä raparpereita ja sokeria miedolla lämmöllä, kunnes raparperit ovat hieman pehmenneet. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos seos tuntuu kuivalta. Kaada kattilaan mehu ja mittaa sekaan Agar Agar. Kiehauta ja keitä 3-5 min. Lusikoi seos täytteen pinnalle. Anna jähmettyä jääkaapissa 2-3 tuntia, mielellään yön yli, ennen irroittamista. Tarjoile tuoreiden mansikoiden kanssa.

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Suklaaraakakakut

Heippa! Hankittiin viime viikolla uusi tehosekoitin vanhan huonokuntoisen tilalle, joten oli heti päästävä kokeilemaan laitteen tehoa. Mikäs olisikaan sitten sen parempi tapa, kuin laittaa masiina kovan haasteen eteen raakaleivonnassa. Tehosekoitin toimikin oikein mallikkaasti, eikä pähkinä-rusinamassa jäänyt vain pyörimään kulhon pohjalle (kuten edellisessä laitteessa). :-) Valmistin kakut tartatellivuokiin, mutta voit halutessasi valmistaa kakun isommassa (18 cm:n vuoassa).
Raakaleivonnaisia olenkin tehnyt jo jonkun verran, mutta en ollut vielä kokeillut suklaisia leivonnaisia tai avocadon käyttämistä täytteessä. Lopputulos oli sen verran onnistunut, että jopa pähkinöitä, kookosta ja rusinoita inhoava veljeni kaapi tyytyväisenä annosvuoan tyhjäksi!
Raakaleivonnaiset sopivat ruoka-allergikoille ja useimpiin erityisruokavalioihin. Nämä raakakakut ovat vegaanisia, sokerittomia ja gluteenittomia.
 Suklaaraakakakut
(neljä pientä tai yksi iso)

Pohja
2 dl cashewpähkinöitä
3 rkl vettä
1 dl rusinoita
½ dl raakakaakaojauhetta
2 rkl agavesiirappia
Täyte
1 keskikokoinen avocado
1½ dl cashewpähkinöitä
2 rkl vettä
1 dl kookosöljyä sulatettuna
ripaus suolaa
1 dl raakakaakaojauhetta
3 rkl agavesiirappia
Koristelu
raakakaakaojauhetta
vadelmia

Liota pähkinöitä yön yli. Rouhi pähkinät, rusinat ja vesi tehosekoittimella hienoksi. Lisää loput täytteen aineet ja sekoita vielä hetki.

Painele taikina pienten piirakkavuokien tai yhden isomman (18 cm:n) vuoan pohjalle ja reunoille. Anna tekeytyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

Halkaise avocado, irroita kivi veitsen terällä ja lusikoi hedelmäliha tehosekoittimen kulhoon.

Kaada tehosekoittimeen liotetut cashewpähkinät ja vesi. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Lisää loput täytteen aineet ja anna tehosekoittimen pyöriä vielä hetki.

Kaada täyte vuokiin pohjien päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.

Koristele siivilöimällä pinnalle raakakaakaojauhetta, ja lisää halutessasi muutama vadelma.