sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Syksyinen brunssi 2018

Heippa! Mikä olisikaan parempi aloitus kiireettömälle lauantaiaamulle, kuin herkullinen brunssi? Tällä kertaa juhlistettiin isän synttäreitä, ja päätin yllättää päivänsankarin notkuvalla pöydällä. ;-)
Sitruunakakku sai rapean pohjan mausteisista Biscoff-kekseistä, raikkaan täytteen sitruunoista ja loppusilauksen Pandan tummalla suklaalla kuorrutetuista vadelmapaloista ja kekseistä. Alkuperäinen resepti on Pirkan ja löytyy täältä.
Rouheisissa siemensämpylöissä on reilu annos hyvää tekeviä siemeniä, jotka tuovat näihin leipiin mukavasti makua ja rapsakkaa suutuntumaa. Uunituoreiden sämpylöiden väliin riittää sipaus levitettä ja reilusti tuoreita kasviksia, eikä muuta edes kaipaa - ellei korkeintaan toista samanlaista..
Kanelissa vokatut omenat valmistuvat kädenkäänteessä oman pihan omenoista! Meillä on niin reilu sato tänä vuonna, että on täytynyt keitellä mehuja ja hilloja, paistaa piirakoita ja jaella naapureille, mutta silti puiden oksat notkuvat omenoiden painosta.
Kanelivokatut omenat
(2-4 annosta)

3 kotimaista omenaa
1 rkl kookosöljyä (tai maidotonta margariinia)
1 tl kanelia
1 rkl sokeria tai 1 tl steviaa

Kuutioi omenat. Kuumenna kattilassa öljy ja lisää omenat. Kääntele sekaan kaneli ja makeutus. Paista hetken aikaa, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet. Tarjoile sellaisenaan tai esim. Alpron mantelijogurtin kanssa. 
Mausteinen sitruunakakku
(8-10 annosta)

Pohja
200 g Lotus Biscoff -keksejä (säästä loput koristeluun
3 rkl kookosöljyä
3 rkl maidotonta margariinia (voit myös käyttää pelkästään margariinia)
Täyte
2 prk (yht. 4 dl) kauravispiä, Planti
3 dl mantelimaitoa (tai soijajogurttia)
3/4 dl sokeria
1 luomusitruunan kuori
1 sitruunan mehu
1 dl mantelimaitoa
3 1/2 rkl Agar Agar -hiutaleita
Koristelu
Pandan tummalla suklaalla kuorrutettuja vadelmapaloja
50 g Lotus Biscoff-keksejä

Hienonna keksit esim. perunasurvimen avulla. Sulata kookosöljy ja margariini kattilassa. Sekoita hieman jäähtyneenä keksimurun sekaan. Painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (n. 18 cm) pohjalle ja reunoille.

Vaahdota kauravispi ja lisää siihen mantelimaito ja sokeri. Raasta sitruunan kuori ja lisää myös se. Purista sitruunan mehu kattilaan. Sekoita siihen mantelimaito ja Agar Agar. Kiehauta. Keitä seosta muutaman minuutin ajan, kunnes Agar Agar on täysin sulanut. Kaada täytteen sekaan koko ajan sekoittaen. Kaada seos vuokaan pohjan päälle. Tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli.

Irrota kakku vuoasta. Koristele suklaa-vadelmapaloilla ja murustelluilla kekseillä.
 
Rouheat siemensämpylät
(12 kpl)

½ pkt hiivaa
3 dl makeuttamatonta manteli- tai kauramaitoa
½ tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
n. 6 dl vehnäjauhoja
1 dl siemensekoitusta (esim. chia-pellava-hamppu)

Liota hiiva kädenlämpöiseen kasvimaitoon. Lisää suola ja öljy. Alusta taikinaan ensin kaurahiutaleet, sitten tarvittava määrä jauhoja desi kerrallaan. Lisää lopuksi siemensekoitus ja kääntele tasaiseksi. Kohota kulhossa liinan alla vähintään tunti.

Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 12 samankokoiseen palaan. Pyörittele palat palloiksi ja nosta leivinpaperoidun pellin päälle. Kohota liinan alla 10-15 min.

Paista 250 asteessa 10-15 min, tai kunnes sämpylät ovat saaneet hieman väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti