maanantai 18. syyskuuta 2017

Omenapiirakka, marjasmoothie & pestosämpylät

Moikka! Järjestin isän synttäreille perinteisen yllätyksen, eli brunssin ja lahjoja. Tällä kertaa tein tarjolle vegaanista omenapiirakkaa, marjasmoothieta ja pestosämpylöitä. :-)
Omenapiirakkaa on leivottava ainakin kerran syksyssä - mielellään oman pihan sadosta. Tänä vuonna omenoita on tullut melko vähän, mutta kumminkin enemmän kuin yhteen piirakkaan. :-) Omenapiirakka sai tällä kertaa pullapohjan ja kaverikseen Oatlyn vaniljajäätelöä.
Pestosämpylöihin voit käyttää pestopurkin jämät, jos teillä on samaa ongelmaa kuin täällä tuntuu olevan: melkein aina puolet purkista uhkaa mennä pilalle. Urtekramin vihreä pesto on vegaanista, muutoin suurin osa pestoista sisältää maitotuotteita.
Omenapiirakka pullapohjalla
(2 kpl)
 
Taikina
2,5 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
1 dl sokeria
½ pkt hiivaa
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
6-7 dl jauhoja
100 g maidotonta margariinia
Pinnalle
4-7 kotimaista omenaa (koosta riippuen)
kanelia
sokeria

Liota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Lisää sokeri, kardemumma, vaniljasokeri ja suola.
Alusta jauhot taikinaan desi kerrallaan. Taikina saa jäädä hieman löysäksi, sillä silloin pullat ovat mehevämpiä. Lisää lopuksi joko sulatettu tai huoneenlämpöinen margariini. Alusta kimmoisaksi. Kohota liinan alla n. 40 min. 
 
Vaivaa ilmakuplat pois jauhotetulla alustalla. Jaa taikina tasan kahteen voideltuun piirakkavuokaan (käytin 18 cm ja 24 cm vuokia) painele tasaisesti. Kohota liinan alla n. 30 min.  Viipaloi omenat kohotuksen aikana. Asettele pohjan päälle ja ripottele pinnalle reilusti kanelia sekä sokeria maun mukaan. Paista 225 asteessa 10-15 min.

Vinkki!
Omenapiirakka maistuu sellaisenaan, mutta paras nautinto tulee Oatlyn vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. 
Marjasmoothie
(2 pientä tai 1 suurempi annos)

1 pss (250 g) Kuningas-marjasekoitusta, Pakkasmarja
2dl soijajogurttia, maustamaton tai mustikka

Mittaa tehosekoittimeen sulaneet marjat, marjojen mehu ja soijajogurtti. Sekoita tasaiseksi ja kaada laseihin. 

Vinkki! 
Koristele annokset myslillä ja saat hyvän alun aamupalalle. ;-)
Pestosämpylät
(8-9 kpl)

Taikina
3 dl maustamatonta soijajogurttia
1/4 pkt hiivaa 
1 dl vegaanista pestoa (esim. Urtekram)
2 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
n 6 dl jauhoja
 
 Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää pesto, öljy ja suola. Sekoita taikinaan jauhot desi kerrallaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Alusta kimmoisaksi ja anna kohota liinan alla vähintään tunnin ajan. 

Jaa taikina hyvin jauhotetulla pöydällä 9 samaan kokoiseen palaan. Muotoile pyöreiksi sämpylöiksi ja asettele leivinpaperoidulle pellille. Kohota liinan alla 10-15 min. Paista 225 asteessa n 20 min tai kunnes sämpylät kuulostavat ontoilta pohjaan koputettaessa.

Vinkki!
 Voit käyttää nesteenä myös soijamaitoa tai vettä, mutta soijajogurtti tuo sämpylöihin mukavasti makua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti