maanantai 9. toukokuuta 2016

Äitienpäivän tarjottavat 2016

Heippa! Sunnuntaina muistettiin äitejä notkuvalla aamiaispöydällä, lahjoilla ja halauksilla. Meillä aloitettiin terassikausi kattamalla aamupala ulkoeteiseen, sillä olihan lämpötila jo lähemmäs hellelukemissa.
Vegaaniruokavalio ja -leivonta kiinnostaa aina vaan enemmän, joka oli tämänkin aamun tarjottavien toisena teemana. Halusin kokeilla, miten juustokakun hyydyttäminen toimii ilman munia, liivatetta tai edes ilman Agar Agaria. Riski oli ottamisen arvoinen, sillä kakku hyytyi juuri sopivan pehmoiseksi, mutta pysyi kuitenkin kasassa ja palojen leikkaaminen onnistui siististi. :-)
Toisena teemana äitienpäivän tarjoiluissa olivat marjat. Pakkasesta löytyy vieläkin marjoja talven jäljiltä, joten ne kannattaa käyttää ennen kesän tuloa. Kaupoista sai myös tuoreita mansikoita edullisesti äitienpäivän kunniaksi, joten olihan se mansikkakausikin aivan pakko jo aloittaa!
Onnea vielä kerran kaikille äideille.
Vegaaninen vadelma-valkosuklaahyydykekakku

Tämän vegaanisen kakun hyydyttäjänä 
toimii kookosöljy ja riisimaitovalkosuklaa. 
Lisävahvikkeena toimii keksipohja kakun reunoilla.
Kakussa maistuu raikas vadelma 
ja makea valkosuklaa.

Pohja
300 g kaurakeksejä (esim. Kantolan)
125 g maidotonta margariinia
Täyte
200 g (2 levyä) riisimaitovalkosuklaata (Punnitse&Säästä)
½ dl kookosöljyä
2,5 dl soijavispiä (Alpro)
½ prk Alpro GoOn -rahkaa
½ dl tomusokeria
3-4 dl kotimaisia pakastevadelmia

Murustele kaurakeksit hienoksi rouheeksi esim. tehosekoittimessa tai pussin läpi kaulimella.
Sekoita joukkoon sulatettu margariini ja painele vuoan pohjalle ja reunoille.

Sulata paloiteltu valkosuklaa ja kookosöljy vesihauteessa.

Vaahdota soijavispi kuohkeaksi. Lisää rahka ja tomusokeri. Vatkaa lopuksi sekaan vadelmat ja valkosuklaa-kookosöljysula. Sekoita tasaiseksi ja kaada pohjan päälle vuokaan. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
Mustikka-ciavanukas
(2 annosta)

Chiasiemenet hyydyttävät mustikkasmoothien vanukasmaiseksi. 
Tähän herkkuun voit hyödyntää pakkasen antia, 
jos sinne on vielä jäänyt jotain talven jäljiltä!

1 dl maustamatonta soijajukurttia (Alpro)
250 g kotimaisia pakastemustikoita
kypsä banaani
pari tippaa vanilja-aromia
1 dl chiasiemeniä
Koristelu
tuoreita mansikoita tms.

Mittaa tehosekoittimeen soijajukurtti, sulaneet mustikat, banaani ja vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi ja lisää lopuksi chiasiemenet. Pyöräytä nopeasti sekaisin ja kaada kahteen kulhoon.
Anna tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai mielellään yön yli.

Koristele hyytynyt vanukas viipaloiduilla mansikoilla. Koristelussa on vain mielikuvitus rajana: kokeile vaikka pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja marjoja tai pensasmustikoita.

Pekaanipähkinävuokaleipä

Tekemäni vuokaleivät jäävät aina raa'aksi sisältä. Päätin tällä kertaa kokeilla
leipää useampaan otteeseen paistotikulla niin, että leipä olisi varmasti kypsää. 
Kypsäähän siitä sitten tulikin, kunnes tajusin, 
etten ollut muistanut kohottaa taikinaa missään vaiheessa. 
En kuitenkaan lannistunut ensimmäisen kokeilun jälkeen - vaan tein uuden,
joka onnistuikin lähes täydellisesti! Rapeakuorinen, sisältä kuohkea leipä,
 johon pekaanipähkinät tuovat sopivasti purutuntumaa.

3 dl vettä
2/3 pkt hiivaa
3 rkl öljyä
½ tl suolaa
4½ dl vehnäjauhoja
1-2 dl pekaanipähkinöitä
(1 rkl chiasiemeniä)

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola.
Sekoita jauhot taikinaan desi kerrallaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi!
Rouhi pähkinät karkeasti ja lisää taikinaan chiasiementen kanssa. Kohota liinan alla n. 1,5 h.

Voitele ja jauhota pienehkö leipävuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. 1,5 tuntia. Tarkkaile leivän paistumista paistotikulla: jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista. Peitä leivän pinta foliolla, mikäli se tummuu liikaa.

Tarjoile esimerkiksi yrttimaustetun soijatuorejuuston ja tuoreiden vihannesten kanssa.

Quinoamuroraakasuklaa

Hieman terveellisempi ja ravitsevampi vaihtoehto perinteisille riisisuklaille. 
Uskallan väittää, että tämä on jopa parempaa, kuin esikuvansa! 
Quinoamuroja löytyy ainakin Punnitse&Säästä- ja Ruohonjuuri-kaupoista.

100 g kaakaovoita
3 rkl ruokokidesokeria tai agavesiirappia
1 dl raakakaakaojauhetta
ripaus suolaa
2 dl quinoamuroja (Punnitse&Säästä)

Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Ota kattila pois levyltä veden kiehuessa, jottei massa kuumene liikaa. Sekoita kaakaovoisulan sekaan ruokokidesokeri tai agavesiirappi. Lisää raakakaakaojauhe ja suola. Kääntele lopuksi sekaan quinoamurot.

Vuoraa pieni neliskulmainen vuoka leivinpaperilla. Kaada suklaamassa vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Lohko jähmettyneestä suklaasta haluamasi kokoisia paloja.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Vegaaniset ohrapiirakat

Vielä toinen vegaaniresepti tälle illalle! Näitä tehdessä tuli todettua muutamakin asia: a) kananmunan merkitys karjalanpiirakoissa ei ole ainakaan elintärkeä ja b) oikean rypytystaktiikan opettelu vie aikaa. Eihän näistä tosiaan mitenkään erityisen kauniita tullut, mutta ehkä pieni rosoisuus ja kotikutoisuus on ihan sallittua! :-D  
Mikähän siinä on, että karjalanpiirakoita tulee tehtyä niin harvoin? Eivät ne oikeasti edes ole niin suuritöisiä, kuin aina etukäteen ajattelee. Seuraavalla kerralla taidan tehdä isomman satsin, että loput voi laittaa pakkaseen.
Tällä kertaa piirakoiden täytteeksi valikoitui kotimaista ohraa, jonka käyttöä suosittelen kokeilemaan karjalanpiirakoissa edes kerran. Munan jätin täytteestä kokonaan pois ja maidon korvasin makeuttamattomalla mantelimaidolla - ja voin vaan todeta, ettei sitä lopputuloksesta huomaa. ;-)
Vegaaniset ohrapiirakat
(n. 12 kpl)
Täyte
2,5 dl vettä
2 dl ohrajauhoja
7,5 dl makeuttamatonta mantelimaitoa (Alpro)
nokare margariinia
½ tl suolaa
Pohja
1,5 dl vettä
3/4 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
3 dl (täysjyvä)ruisjauhoja
1 rkl rypsiöljyä
Voitelu
margariinia, vettä
Valmista ensin puurotäyte: Kiehauta vesi pinnoitetussa kattilassa. Lisää ohra ja anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes vesi on imeytynyt riisiin (n. 10 min). Lisää mantelimaito, margariini ja suola, anna hautua miedolla lämmöllä n. 40-50 min. Anna jäähtyä.
Sekoita vesi, suola, öljy ja jauhot. Vaivaa sileäksi ja kiinteäksi.
Kauli taikina kevyesti ruisjauholla jauhotetulla pöydällä ½ cm:n paksuikseksi levyksi. Ota levystä ympyröitä esim. lasin avulla. Pinoa pyörylät lautaselle ja peitä kelmulla, jotteivat ne kuivu.
Kauli pyörylöistä ohuita pyöreitä tai suorakulmaisia pohjia. Laita lautaselle, ripottele väliin ruisjauhoa ja kasaa loput pohjat päällekäin. Peitä kelmulla täyttämisen ajaksi.
Lusikoi pohjalle n. 1 rkl puurotäytettä. Rypytä reunat peukaloilla ja etusormilla. Aseta piirakat leivinpaperoidulle pellille. Paista 250-270 asteessa n. 15 min.
Voitele piirakat sulatetulla margariinilla, johon on sekoitettu vettä.

Vegaaninen appelsiinikakku

Moikka! Viime aikoina olen innostunut entistä enemmän vegaanileivonnasta. Munien ja maitotuotteiden korvaaminen leivonnassa on niin helppoa, että haluan kokeilla yhä uusia tapoja toteuttaa vegaanisia leivonnaisia.
Viimeksi innostuin No Egg -munankorvikejauheesta, jonka löysin ruokakaupasta sattumalta. Jauhetta saa siis ekokauppojen lisäksi myös esimerkiksi Prismoista. Paketilla on hintaa alle kolme euroa, joten hintakaan ei tässä asiassa tule vastaan. Suosittelen kokeilemaan, sillä jauhe toimii täydellisenä munankorvikkeena ilman, että leivonnaisen kuohkeus tai maku kärsii. :-)
Päädyin leipomaan tätä kakkua äitini pyynnöstä, sillä hän oli huomannut reseptin lehteä lueskellessaan. Valion alkuperäinen resepti vaikutti todella herkulliselta, mutta tottakai halusin lähteä tekemään sille vegaanista versiota. Kakku ei ehkä näytä kummoiselta - maku on kuitenkin sitäkin parempi! Raikas, keveä ja ihanan keväinen kakku tuoksuu niin taivaalliselta, että suosittelen leipomaan tätä jo ihan senkin takia! ♥


 Vegaaninen appelsiinikakku
(10-12 palaa)

Pohja
200 g margariinia (esim Keiju)
2½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 appelsiinin kuori raastettuna
2 rkl No Egg -kananmunankorviketta + ½ dl vettä
2 prk (yht 250 g) YOSA:n Sitrus kaurajukurttia
Pinnalle
1 appelsiini
Koristelu
tomusokeria

Vaahdota margariini ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita No Egg -jauhe ja vesi. Vatkaa margariini-sokerivaahdon sekaan.

Sekoita kuivat aineet. Lisää ne taikinaan yhdessä kaurajukurtin kanssa. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.

Leikaa hyvin pesty appelsiini ja asettele viipaleet vieriviereen kakun päälle.
Paista 175 asteessa, uunin alimmalla tasolla, 1 tunti 20 min tai kunnes kakun sisälle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Peitä pinta tarvittaessa leivinpaperilla, ettei se tummu liikaa.

Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla.

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Mustapapubrowniet

Olette varmasti kuulleet tästä hitiksi nousseesta leivoksesta? Suklaiset ja ihanan täyteläiset browniet - mutta hetkinen, ilman sokeria ja jauhoja? Pavuista, ihan tosi? Eihän se voi olla hyvää, vaan kylläpäs vaan onkin. Voin vakuuttaa, ettei kukaan edes huomaa eroa! Alkuperäisen reseptin löysin Chocochili-blogista , mutta muuttelin sisältöä taas hieman sen mukaan, mitä kaapeista sattui löytymään.
Nämä mustapapubrowniet ovat maidottomia, munattomia, sokerittomia ja jauhottomia. Siis melkeinpä terveellisiä - mutta sitä ei mausta huomaa! :-)
  Mustapapubrowniet
(9 palaa)

Taikina
2 tlk mustapapuja
15 tuoretta kivetöntä taatelia
1 dl mantelimaitoa
1,5 tl vanilja-aromia
1 dl kaakaojauhetta
0,75 dl hasselpähkinäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
Koristelu
60 g tummaa suklaata rouhittuna 
Huuhtele pavut hyvin ja valuta ne. Soseuta pavut, taatelit, mantelimaito ja vanilja-aromi tehosekoittimessa. Jauha seos mahdollisimman tasaiseksi niin, ettei taikinaan jää kokonaisia papuja.
Siirrä seos kulhoon ja sekoita joukkoon kaakaojauhe, hasselpähkinäjauho ja leivinjauhe.
Levitä taikina pieneen suorakulmaiseen, leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista 175 asteessa noin 30-35 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa.
Anna tekeytyä jääkaapissa ennen leikkaamista ja tarjoilua. Koristele rouhitulla suklaalla.

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Kookos-banaaniraakakakku

Heippa! Voisin meilkeinpä liioittelematta sanoa, että tämä on paras koskaan tekemäni raakakakku! Eikä siinä vielä kaikki, sillä reseptin voi toteuttaa ilman sen kummempia ainesosia. Erikoisin tarvittava aine on kookosöljy, sekä halutessasi agavesiirappi, mutta näitäkin löytää jo melkein jokaisesta isommasta ruokakaupasta. Eikä tässäkään vielä kaikki: muistinko mainita, että kakun valmistaminen on helppoa ja vaivatonta. Suurin vaiva on vuorata vuoka leivinpaperilla, sillä muut osiot hoitaa teho- tai sauvasekoitin. Entäs sitten maku? On ehkä vaikea uskoa, että sokeriton, viljaton ja kaikin puolin terveellinen kakku voi olla näin taivaallisen hyvää.
Näiden mainospuheiden jälkeen voisin mainita, että resepti on alkujaan Karita Tykän Raakaa ja makeaa -kirjasta. Tein kakun kuitenkin pienempään vuokaan ja jätin ihan karusti pois ne aineet, joita kaapeista ei löytynyt. Ihan hyvin onnistuu ilman soijalesitiinejä ja muita erikoisuuksiakin. Kakun kylkeen kun surauttaa vielä kookosvaahtoa jääkaappikylmästä kookosmaidosta, niin avot!
Resepti on viljaton, vegaaninen, sokeriton ja raaka.
 Kookos-banaaniraakakakku
 (8-10 palaa

Täyte
2 kypsää banaania
2 dl liotettuja cashewpähkinöitä (30 - 60 min)
4 rkl agavesiirappia (tai hunajaa, jos vegaanisuus ei ole tärkeää)
3/4 dl sitruunamehua
5 rkl sulatettua kookosöljyä
½ tl vaniljauutetta
ripaus suolaa
Pohja
1 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1 dl kookosrouhetta
½ dl (7-8) kivettömiä taateleita
2 rkl sulatettua kookosöljyä
ripaus suolaa
Koristelu
kookosrouhetta
cashewpähkinöitä

 Vuoraa pitkulainen leipävuoka leivinpaperilla.

Valmista ensin täyte: mittaa ainekset tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi massaksi. Kaada täyte vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Mittaa pohjan ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Pieni rouheisuus ei haittaa, sillä se antaa kivaa suutuntumaa. Lusikoi pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta kevyesti painelemalla.
Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään kahden tunnin ajan.

Kumoa kakku varovasti tarjoilualustalle. Koristele kookosrouheella ja cashewpähkinöillä.

Valmista halutessasi kakun kaveriksi kookosvaahtoa. Laita kookosmaito jääkaappiin ja lusikoi jähmettynyt osa kulhoon. Vaahdota kuohkeaksi.



sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Vegaaninen suklaakakku

Heippa! Vuoden ensimmäinen resepti on uuden vuoden aatoksi tekemäni suklaakakku. Ajankohtaan sopivasti kakku on tietenkin vegaaninen, sillä vegaaninen tammikuu ja vegaanihaaste ovat tällä hetkellä kaikkien huulilla. Oletko ottanut tai aiotko ottaa osaa vegaanihaasteeseen?
Kakkua tehdessä tapahtui pieni kömmähdys, josta ei kuitenkaan seurannut pelättyä katastrofia. Kakkupohja jäi paistettaessa hieman raa'aksi, mutta lässähtämisen sijaan koostumus olikin lähempänä mutakakkua. Kokeilen myöhemmin paistaa samaisen kakkupohjan ihan kypsäksi asti, mutta tässä kakussa sen voi hyvillä mielin jättää hieman taikinamaisemmaksikin. Ihan miten tykkäät. :-) Vegaanisessa suklaakakussa maistuu täyteläinen suklaa, kahvi ja aavistus banaanin makeutta.


 Vegaaninen suklaakakku
(10-12 annosta)

Pohja
4 dl vehnäjauhoja
3 dl fariinisokeria
1½ dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 dl Alpron soijajukurttia, vanilja
1 iso banaani muussattuna
2 dl kuumaa kahvia
Täyte ja kuorrutus
1 prk (2,5 dl) Alpron vispautuvaa soijakermaa
200 g maidotonta tummaa suklaata
2-3 rkl sokeria
(½ dl kahvilikööriä)
Kostutus
1½ dl kahvia
Koristelu
kuivattuja hedelmiä
tomusokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää soijajukurtti, banaanimurska ja kahvi. Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun tai leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.

Paista 175 asteessa n. 50 min. Anna jäähtyä.

Kaada kattilaan soijakerma ja paloittele joukkoon suklaa. Sulata suklaa miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Anna jäähtyä jääkaapissa hyvin ennen vaahdottamista.

Vaahdota soijakerma ja sekoita joukkoon sokeri (ja kahvilikööri).

Leikkaa kakku pitkittäin kolmeen osaan. Kostuta alin levy kevyesti kahvilla ja päälle 1/4 täytteestä.
Nosta toinen levy päälle ja toista sama. Paina kolmas levy kanneksi ja kostuta kahvilla. Levitä loppu täyte kakun päälle ja reunoille.

Koristele kuivahedelmillä ja tomusokerilla.

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Isänpäivän tarjottavat vegeteemalla

Tänä aamuna ''yllätin'' isän aamupalalla ja lahjoilla. Kyllähän tuo varmaan hereillä oli, kun hiivin aamulla viereiseen huoneen kolistelemaan ja laitoin tehosekoittimen pärisemään. :-D Oli miten oli, isä oli yhtä hymyä avatessaan rapistelevia paketteja ja aamupalaa maistellessaan.
Halusin toteuttaa aamupalan, joka on kokonaan vegaaninen. Kaupasta mukaan valikoitui siis erilaisia vaihtoehtoja maitotuotteille. Mitään eroa lopputuloksessa ei kuitenkaan huomaa, ja toteutuskin on aivan yhtä vaivatonta. Halusin tietenkin isää ajatellen valmistaa juuri niitä tarjottavia, joista hän pitää. Jäätelön, mustikoiden ja punasipulin suurelle rakastajalle kehkeytyi tällä kertaa banaanipehmistä (nicecream), kardemmumma-mustikkasmoothieta ja timjami-punasipulifoccacciaa. ;-)

 Banaanipehmis eli nicecream
(1 iso tai 2 pientä annosta)

2 isoa banaania
1 dl kauravispiä (Oatly)

Paloittele banaanit ja laita pakastimeen vähintään parin tunnin ajaksi.
Blendaa banaanit ja kauravispi kuohkeaksi ''pehmikseksi'' tehosekoittimessa.
Tarjoile esim. mustikoiden ja siementen kanssa.
 Timjami-punasipulifoccaccia
(pellillinen)

Pohja
25 g hiivaa
2 dl haaleaa vettä
4 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
½ tl suolaa
1 rkl agavesiirappia
4,5-5 dl jauhoja
1-2 tl kuivattua timjamia
Pinnalle
½ punasipuli
oliivi- tai rypsiöljyä
timjamia

Murenna hiiva kulhoon. Kaada päälle vesi ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
Lisää öljy, suola ja agavesiirappi.
Alusta jauhot taikinaan voimakkaasti vatkaten. Lisää yrtit ja sekoita vielä hetki.
Anna kohota n. 40 min.

Kauli taikina pellin kokoiseksi leivinpaperin päällä. Painele pinnalle kuoppia.
Voitele pinta öljyllä. Paloittele punasipuli ja ripottele pohjan päälle.
Lisää vielä timjamia. Kohota n. 20 min.

Paista 225 asteessa noin 20 min.
 Mustikka-kardemummasmoothie
(2 annosta)

200 g pakastemustikoita (kotimaisia)
3 dl maustamatonta soijajukurttia tai mantelimaitoa
1 tl kardemummaa

Blendaa aineksia tehosekoittimessa, kun koostumus on tasainen. Annostele laseihin.
 
Onnea kaikille isille!